LetöltendőA legjobb húsvéti appok a gyereknek

Platformtól függetlenül nem könnyű jó húsvéti appokat találni okostelefonra vagy táblagépre: az ünnep álcája mögé bújva egy csomó gyagyi alkalmazást próbálnak rásózni a gyanútlan felhasználókra a fejlesztők. Kikerestük a legjobbakat.

Angry Birds Seasons

A világ legismertebb játékmadarait felvonultató játék speciális kiadásában húsvéti pályákkal is el lehet ütni az időt, ráadásul ingyenes kiadása is létezik a Windows 8-at leszámítva minden fontos platformra.


Miért jó? A Seasons alcímű kiadásban tematikus pályák kaptak helyet, a karácsony, a Halloween és Szent Patrik-nap mellett természetesen a húsvéti témájú sem maradt ki. Ebben egyedi tulajdonsággal rendelkező madarakkal, malacokkal és pályákkal találkozhatunk.

Miért nem jó? A húsvéti pálya már korántsem új, hiszen két éve jelent meg a Seasonshöz, de még így is az egyik legértelmesebb húsvéti játék az összes közül.

Ár: ingyenes (az alapváltozat)

Platform: Android, iOS, Windows Phone

Link: iPhone, iPad, Android, Windows Phone 

***

Easter Rush

A húsvéti nyuszi nagyon siet, a rohanásban pedig potyognak a tojások a kosarából. A játékosnak ezeket a tojásokat kell elkapdosnia. A munkáját az nehezíti, hogy gombákból, pókhálókból, békákból és egyéb állatokból kialakított, a flippergépeket megszégyenítő pályán zuhannak le a tojások. Ember legyen a talpán, aki mindet össze tudja szedni az ujjával mozgatott apró kosárral. A játék nyuszija egy egészen különleges fajta - lehet tálib - mert a tojások mellett bombák is peregnek a kosárból.


Miért jó? Az Easter Rush megdolgoztatja a játékost, már az első pályák is tartalmaznak kihívást. Egy gyereket valószínűleg órákra le tud kötni. Ráadásul van második része, ami újabb pályákat tartalmaz.

Miért nem jó? Nehéz befogadni, hogy mit keresnek a bombák a húsvéti nyuszinál. Kellett valami a játékba, amit semmiképp nem szabad elkapni, de a bomba a lusta megoldás volt.

Ár: ingyenes

Platform: Android, iOS

LinkAndroid, iPhoneiPad 

***

Easter Egg Memory Games

Csillagos, koncentrikus körös, szívecskés és virágos színes tojásokat kell összepárosítani ebben a memóriajátékban. Huszonnégy lap van a táblán, de egyszerre csak kettőt nézhet meg a játékos. A lapok pedig csak akkor maradnak felfedve, ha két ugyanolyat fed fel a játékos. A klasszikus kártyás memóriajáték pusztán azzal lett húsvéti, hogy a szokásos szimbólumok helyett most tojásokkal lehet játszani. Ettől persze ugyanúgy szórakoztató marad, mint a többi képes memóriapróba.


Miért jó? Csinos, letisztult, abszolút nem gyerekrajzra emlékeztető tojások vannak a játékban. Egyszerűen jó ránézni a képernyőre.

Miért nem jó? Minden memóriajáték ugyanolyan, aki eggyel játszott, minddel játszott már. A húsvéti kiadással sem sikerült kitalálnia a fejlesztőnek, hogy hogyan lehetne módosítani ezen a régi játékfajtán,

Ár: ingyenes

Platform: Android

Link: Android

Hasonló játék iOS-re: Remember the Eggs

***

Easter Spot the Difference

A nyolcvanas évek képregénymagazinjainak “keresd meg a különbséget a képek között” típusú feladványainak nyomdokain evez ez a húsvéti játék, amelyben tojások és csibék, és más ünnepi motívumok között kell megtalálni a különbséget.


Miért jó? Játék közben nagyon kell koncentrálni, mivel a legtöbb különbség alig észrevehető. A gyerek biztosan kinyújtott nyelvvel fogja keresgélni a képrészleteket, és nyugton lesz közben.

Miért nem jó? Ez a játék sem fogja megreformálni az appok világát, elég elcsépelt alapötletre épül.

Ár: ingyenes

Platform: iOS, Android

LinkAndroid, iPhone, iPad 

***app, applikáció, Windows 8, Google Android, iOS, letöltés

A hét legjobb appjai és játékai

Facebook Messenger

Kevesen tudják, hogy a közösségi oldalnak nem csak okostelefonokra és táblagépekre van kliense, hanem windowsra is létezik üzenőkliense. A Facebook Messenger jó ideje létezik, de eddig nem volt kompatibilis a Windows 8-cal, a legújabb kiadás azonban már ezen is fut.


Miért jó? Mert nem kell a böngészőben megnyitni a Facebookot ahhoz, hogy lássuk, ha valaki üzen, a Messengerhez hasonlóan egy külön ablakban megnyitható a kontaktok listája. Az ablak tetején az is látható, ha valamelyik hozzászólásra érkezik komment, ide kattintva a rendes webes felület töltődik be a böngészőben.

Miért nem jó? Sajnos az alkalmazás nem egy kiforrott, tökéletes program. Néha újra kell  indítani, mert nem hajlandó megnyitni az üzenetablakokat, és nagyfelbontású monitoron zavaró lehet, hogy nem állítható nagyobbra a betűméret.

Ár:
ingyenes
Platform: Windows XP, Vista, 7, 8
Link: https://www.facebook.com/about/messenger

***


Color Uncovered

Ez az alkalmazás egy interaktív könyv, a szórakoztató fajtából. Optikai csalódások és egyéb vizuális jelenségek működését magyarázza el.Miért jó? Mert a magyarázatok mellett nagyon sok virtuális kísérletet is tartalmaz az app,  Megtudhatjuk belőle például azt, miért tűnik el a kék folt egy zöld kör belsejéből, ha sokáig bámuljuk, miért nehéz sötétben megtalálni a színes autót a parkolóban, és miként változik a fehér szín a használt fényforrás típusától függően. Egy másik kísérletből az is kiderül, hogy  a körben ugráló lila pontok valójában csak az agyunkban tűnnek el.

Miért nem jó? Mert csak angol nyelven érhető el, és csak iPadre.

Ár: ingyenes
Platform: iOS (iPad)
Link: iOS


***


Car Disassembly

A gyerek folyton szétszed mindent otthon? Akkor neki való ez az app, ebben egy részletesen kidolgozott autó modelljét lehet at utolsó csavarig lebontani, vagy visszaépíteni.Miért jó? Dolgokat szétszedni nagyon szórakoztató, az alkatrészek ugyanis csak a helyes sorrendben szedhetők szét. Ha egy levehető vagy kicsavarozható alkatrészre kattintunk, az zölden világít.

Miért nem jó? Sajnos az ingyenes kiadásban csak egyetlen autó érhető el, a dögösebb virtuális makettekért külön kell fizetni. Kissé nehézkes a modell körbejárása és a két ujjas mozgatás is.

Ár: ingyenes
Platform: iOS, Android
Link:  iOSAndroid

***


The Sandbox

Igazi retró hangulatú, pixeles grafikájú játék, amelyben egy kedves, szakállas istenség szerepét töltjük be, aki homok, kőpor és egyéb anyagok szórásával teremt világot.Miért jó? Az egyszerű grafika dacára a játék nagyon élvezetes, a homok, sár élethűen ömlik ujjunkból a képernyőn. Az anyagokat kombinálni is lehet: a víz és a föld kombinációja iszapot, a vízé és a kőé homokot eredményez. Ha a vizet nap süti, felhők keletkeznek, a felszálló gőz pedig vihart produkál, de a földben lévő magok eközben ki is hajtanak.

Miért nem jó? Csak korlátozott számú pálya ingyenes a játékhoz, a többiért fizetni kell.
Ár: ingyenes (extra pályákért fizetni kell)
Platform: iOS, Android
Link: AndroidiPhoneiPad

***


Dentist Story

A fogorvoshoz készülsz? Netán a gyereket kell vinni? Ezzel a játékkal remekül fel lehet készíteni az ott váró borzalmakra, amelyek talán már nem is lesznek annyira rémesek, ha videojáték formájában már megismerték őket.Miért jó? Játékos formában mutatja be a fogorvosi beavatkozásokat. A játékban nekünk kell beadni az érzéstelenítő injekciót, fúrni, csiszolni, tömni és húzni a fogakat.

Miért nem jó? A játékkal együtt egy idegesítő hirdetési komponens  is feltelepül a telefonra, amely néha reklámajánlatokat jelenít meg a státuszképernyőn. Szerencsére a program törlésével ez is eltűnik.

Ár: ingyenes
Platform: Android
Link: Android

Az applikációkat egy Samsung Galaxy Note 10.1-en, egy iPad 2-n, a programokat egy négymagos AMD-lapkával, Nvidia GeForce GTX560 grafikus kártyával felszerelt Windows 8-as PC-n próbáltuk ki.

app, applikáció, letöltés, táblagép, tablet

A hét legjobb appjai és szoftverei

Itt a hétvége, ezúttal is ingyenes és olcsó játékokat, appokat és szoftvereket ajánlunk Android, iOS és Windows alá.

Klassz játékok bagóért

Kezdjük a sort a nagyon olcsón megvehető teljes játékokkal. A Steam nevű online áruház kínálatában ezen a hétvégén most két remek PC-s játék is megvásárolható letölthető verzióban.
A nyílt terepen való sportautós száguldást kínáló Test Drive Unlimited 2-t szombat estig negyedáron, öt euróért, vagyis kevesebb mint ezerötszáz forintért lehet megvenni.

A másik kiemelt ajánlat a Borderlands című klassz, barátokkal való kooperatív játékélményt is kínáló Borderlands első részére vonatkozik. A 18 pluszos játék négy külön kiegészítőt is tartalmazó kiadását hétfőig 7,5 euróért, vagyis kétezerkétszáz forintért mérik.

A hét játékdemói

Két demó is megjelent a héten, az Omerta - City of Gangsters-t ugyancsak a Steamről lehet letölteni a bolt kliensének telepítését követően. A játék az 1920-as évek Amerikájába kalauzol, az alkoholtilalom idejére, ahol olasz bevándorlóként minél nagyobb gengszterbirodalom kialakítása a cél. Mivel az Omerta alapvetően egy 3D-s felülnézetes stratégiai játék, elsősorban a taktikázáson van benne a hangsúly, a harcos missziók végrehajtása a régi szerepjátékokhoz hasonlóan körökre osztva zajlik, ami sokak számára biztosan sokat ront az élményen. Ezt leszámítva a vezetői képességeiket tesztelni kívánó játékosoknak érdemes kipróbálniuk az Omertát. 

Link: http://store.steampowered.com/app/208520/

A másik demó a Trucks & Trailers című kamionszimulátoré, amely egy 21 órán át használható próbaverzió, amelyben többek közt parkolási gyakorlatokat hajthatunk végre egy kék kamionnal. Bár a program támogatja az Xbox-vezérlő használatát PC-n, elég idétlenül teszi ezt, a gázadást és a kormányzást is azonos karral lehet elvégezni. Ennek ellenére a játék jól visszaadja az óriási járművekkel való navigálás nehézségét.

Link: http://www.trucks-and-trailers.com/
http://www.szoftverbazis.hu/szoftver/truck___trailers_demo.html


A hét legjobb appjai


Temple Run 2

Indiana Jones kalandor kollégájának küldetése sikerrel járt, megszerezte az aranybálványt, most azonban menekülnie kell az azt őrző óriásgorilla elől - ennyiben össze lehet foglalni Temple Run 2-nek, a Google Play legnépszerűbb játékának a lényegét. A folyamatosan futó figurát a játékos kanyarodásra, ugrásra, és különböző akadályok alatti átcsúszásra veheti rá, a cél, hogy minél hosszabb távolságra meneküljön. A játék jóval hamarabb jelent meg iOS-es készülékekre, ezért arra figyelni kell, hogy még véletlenül se próbáljunk meg vele villogni az iPhone-os ismerősök előtt.

Miért jó? Hiába megnyerhetetlen, hiába zárul kudarccal, a Temple Runra nem lehet igazán haragudni. Ráveszi az embert, hogy még egyszer nekifusson a feladatnak, hiába tudja előre, hogy bele fog halni. Egyszerűen jó játék.

Miért nem jó? A Temple Run 2 ugyan elérhető táblagépekre is, de valójában nem kényelmes rajtuk játszani. A kisebb méretű okostelefonokon természetesebbek az figura irányításához szükséges mozdulatok.

Ár: ingyenes (fizetős tartalmakkal)
Platform: iOS, Android
Link: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.imangi.templerun2
https://itunes.apple.com/us/app/temple-run-2/id572395608?mt=8

Flow Free: Bridges

Egy másodpercnyi akció sincs a Flow Free: Bridges játékban, mégis képes hosszú tízperceken kereszül lekötni az embert. A logika puzzle-ök százait tartalmazó programban gyakorlatilag csak színes pöttyöket kell összekötni. Egy fontos szabály van: a vonalaink nem keresztezhetik egymást. A pályákat csak az teszi megoldhatóvá, hogy minden pályán van egy híd, amivel egy kereszteződést mégis létre lehet hozni. Ennek helyét azonban nem a játékos határozza meg, hanem a program.

Miért jó? Nagyon ügyesen, egyszerű feladatokkal húzza be a játék a felhasználót a csíkrajzolgatásba. Aztán a kicsit nehezebb feladatokat már iszonyatosan nehéz feladni. Elgondolkodtató, nincs túlbonyolítva, remek kombináció.

Miért nem jó? Gyakorlatilag csak egy panaszunk van a Bridges játékra: csak álló kijelzőnézet mellett működik. Fekvő kijelzőn valamivel kényelmesebb lenne játszani, de ennyit könnyű elnézni a programnak.

Ár: 0.99 (iOS), ingyenes, de reklámokat jelenít meg (Android)
Platform: iOS, Android
Link: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.bigduckgames.flowbridges
https://itunes.apple.com/us/app/flow-free-bridges/id569322760?mt=8

PubHunter

Januárban jelent meg, ám mostanra javították ki a hibák nagy részét a PubHunter nevű magyar kocsmakereső alkalmazásban. A szoftver számos paraméter szerint tud szórakozóhelyet ajánlani, még egy olyan helyet is sikerült vele megtalálnunk, ami rendelkezik rexasztallal. Elvben arra is képes, hogy éjszaka segítsen taxit keresni, ám ez a tesztelésre használt eszközünkön nem működött. A program bulikat, koncerteket is tud ajánlani, ami hasznossá teheti péntek esténként. Egyszerűbb egy appban szétnézni, mint az összes szórakozóhely Facebook oldalán megkeresni, hogy mi az ajánlat arra az estére.

Miért jó? Az app egészen jó adatbázissal rendelkezik. Ráadásul nem csak azt tudja, hogy meddig van nyitva az adott kocsma vagy milyen számon kell asztalt foglalni, hanem azt is, mennyibe kerül a legolcsóbb sör. Egyetemistabarát.

Miért nem jó? A PubHunter félkész alkalmazás látszatát kelti. Nem működik még minden, és néhány nézetben még csak a tesztadatok látszanak - más okot el nem tudunk képzelni, hogy a program februárban a 2013-mas Balaton Soundot ajánlja a következő jó partinak.

Ár: ingyenes
Platform: iOS, Android
Link: http://itunes.apple.com/app/id537624871
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.delightsolutions.pubhunter


Powers of Minus Ten: Bone

IOS-re korlátozott ideig ingyen lehet letölteni a számos díjat megnyerő Powers of Minus Ten nevű tudományos oktatójáték emberi csontrendszert bemutató applikációját. Androidra, PC-re, és Macre e sorok írásakor csak a sejtek világába kalauzoló, teljes fizetős változat érhető el, ezért az iPhone/iPad-tulajdonosoknak is fizetniük kell.

Miért jó? A Bone alcímű applikáció egy nagyon látványos oktatóprogram, amely az emberi csontok felépítését mutatja be. Indításakor egy ép kézfejet láthatunk, de átkapcsolható egy törött ujjúra is a vizsgálandó virtuális végtag. Az oldalt lévő csúszka segítségével egyre mélyebbre zoomolhatunk a csontozaton. Kezdetben csak a csont külső felületét lehet vizsgálni, majd a program bejut a szivacsos állománnyal körülvett csontvelőbe is, ahol meg lehet tekinteni a vérsejtek haladását. A nagyítás a sejteket kitöltő citoplazma szintjéig működik, ahol többek közt a parányi hírvivő RNS-molekulákat is ujjal lehet böködni.

Miért nem jó? Androidra az ingyenes verzió még nem érhető el, csak a sejtek és a genetika világába kalauzoló változat, ami párszáz forintba kerül, és egyik sem tud magyarul. Egyébként iOS-re is ennyit kóstál a teljes verzió. Ha a virtuális csontokba hatolva a képernyő forogni kezdene, a készüléket kell megfelelő irányba dönteni, de a gyorsulásmérő által vezérlés a kérdőjel menüből ki is kapcsolható.

Ár: korlátozott ideig ingyenes (van fizetős verzió)
Platform: iOS 5, Android, Windows, Mac
Link: http://powersofminusten.com/
https://itunes.apple.com/us/app/id591722396

A hét letölthető szoftvere

LibreOffice 4.0

Megjelent a Microsoft Office legnagyobb ingyenes riválisának új kiadása, új funkciókkal. A szövegszerkesztőt, táblázatkezelőt és prezentációkészítőt is tartalmazó csomag minden fontos platformra elérhető.

Miért jó? A LibreOffice-szal meg lehet nyitni a Microsoft Office-ával készült dokumentumokat, és teljesen ingyenes. Bár a megnyitott fájlok nem mindig teljesen azonosak az eredetivel, a négyes verzióban sokat javítottak a kompatibilitáson.
Miért nem jó? A LibreOffice kezelőfelülete kevésbé intuitív, mint a fizetős Microsoft szoftveré, frissítéséhez pedig mindig fel kell telepíteni a teljes programcsomagot.

Ár: ingyenes
Platform: Windows, Linux, Mac
Link: http://www.szoftverbazis.hu/szoftver/libreoffice_4.0.html
http://www.libreoffice.hu


Az applikációkat egy Samsung Galaxy Note 10.1-en, egy iPad 2-n, a programokat egy négymagos AMD-lapkával, Nvidia GeForce GTX560 grafikus kártyával felszerelt Windows 8-as PC-n próbáltuk ki.

app, applikáció, android, ios, Windows, Windows 8, letöltés, játék, iphone, ipad

Ingyenes vírusirtó a Facebooktól

Biztonsági szoftvereket kínál letöltésre új piacterén a Facebook: a közösségi oldal az ingyenes védelmi megoldások mellett fizetős antivírus-szoftverek fél éven át díjmentesen használható licenceit is kínálja.

A közösségi oldal szerda este indította el az Antivirus Marketplace nevet viselő új oldalát, amelyen jelenleg ötféle biztonsági szoftvert lehet letölteni, amelyek fő funkcióit egy táblázatban is összefoglalják. A letölthető szoftverek között megtalálható a Microsoft ingyenes, Security Essentials nevű vírusirtó szoftvere, de fizetős megoldások fél éven át ingyenesen használható verziói is.

Ez utóbbiak között a Norton AntiVirus, a McAfee Internet Security, a Sophos Anti-Virus, és a Trend Micro Internet Security kapott helyet.

Facebook, vírusirtó, közösségi oldalak, ingyenszoftver, letöltés

Az új Chrome tudja, mit akarunk megnyitni

Kiadta a Google a Chrome böngésző tizenhetedik kiadásának végleges verzióját: a cég legújabb böngészője már tartalmazza a honlapok gyors betöltését biztosító megoldást. Ez már a webcím begépelésekor, annak automatikus kiegészítése során megkezdi a háttérben az oldal tartalmának betöltését, még mielőtt a felhasználó lenyomná az Enter gombot.

Így mire a címsorról átfókuszál a böngésző főképernyőjére, az oldal jelentős része betöltődik. A böngészés gyorsaságának érzetét javítani kívánó megoldás ismert, gyakran felkeresett szájtok esetén működik optimálisan.

Az új Chrome már automatikusan leellenőrzi a letöltött fájlokat is: bár ez a funkció nem képes kiváltani a víruskereső szoftvereket, az ismertebb, nagy számban terjesztett kártevőket, kamu vírusirtó programokat felismeri, és felhívja rájuk a felhasználó figyelmét egy piros hátterű riasztással.

google, chrome, böngésző, letöltésajánló, google chrome

Egyre csökken a Firefoxok étvágya

Napokkal a hivatalos premier előtt elérhetővé vált a Firefox 6, ez a verzió azonban még kevés látványos újdonságot kínál: a szokásos optimalizáció mellett azonban külön be lehet állítani benne, hogy mely honlapok számára mely adatainkhoz biztosítunk hozzáférést.

Jóval érdekesebb újdonságok várhatóak azonban a Firefox hetes és nyolcas verziójában: a fejlesztők ígérete szerint jelentősen - 20-50 százalékkal - csökkenni fog a böngésző memóriaigénye. A nyolcas verzióba már külső programok nem tudnak majd automatikusan zavaró, összeomlást okozó vagy lassító plugineket sem telepíteni majd, mert a Firefox magától letiltja majd ezeket. Ha még többet akarsz tudni a készülő Firefoxról, olvasd el ezt a cikket!

Ha le szeretnéd tölteni a Firefox 6-ot, itt érheted el a telepítők linkjeit.

böngésző, firefox, internet, letöltés

Nézze meg, mennyi adatot fogyaszt a gépe!

DSL-t vagy kábelnetet használva manapság már ésszerű használat mellett szinte nem is lehet elérni az adatforgalmi limiteket,  a hazai mobilszolgáltatók pedig SMS-ben figyelmezteti ügyfeleiket, h azok megközelítik vagy elérik a díjcsomagjukban megállapított adatforgalmi korlátot. 

Az ingyenes Networx letöltése a Szoftverbázisról

 

Ennek ellenére praktikusabb mérni a számítógépen a bonyolított adatforgalmat, így egyetlen kattintással láthatjuk, hol tartunk. Erre a feladatra tökéletesen alkalmas a Networx nevű ingyenesen letölthető, XP-vel, Vistával és Windows 7-tel is használható, magyar nyelvű program. A szoftver napi, heti és havi statisztikákat is képes készíteni a bejövő és kimenő netforgalomról. Beállításai közt meg lehet szabni azt is, hogy a program csak a mobilinternetes modemen keresztülmenő forgalmat rögzítse, ha egy ingyen wifihez csatlakozunk, ne számolja hozzá a havi forgalomhoz. Csupán a móka kedvéért is érdemes feltelepíteni a programot, különösen akkor, ha valaki torrentezik, egy-két heti használat nyomán ugyanis nagyon tanulságos statisztikákat lehet leolvasni a programból. 

 

 

Nézze meg, mennyi adatot fogyaszt a gépe!
DSL-t vagy kábelnetet használva manapság már ésszerű használat mellett szinte nem is lehet elérni az adatforgalmi limiteket,  a hazai mobilszolgáltatók pedig SMS-ben figyelmezteti ügyfeleiket, h azok megközelítik vagy elérik a díjcsomagjukban megállapított adatforgalmi korlátot. 
Ennek ellenére praktikusabb mérni a számítógépen a bonyolított adatforgalmat, így egyetlen kattintással láthatjuk, hol tartunk. Erre a feladatra tökéletesen alkalmas a Networx nevű ingyenesen letölthető, XP-vel, Vistával és Windows 7-tel is használható, magyar nyelvű program. A szoftver napi, heti és havi statisztikákat is képes készíteni a bejövő és kimenő netforgalomról. Beállításai közt meg lehet szabni azt is, hogy a program csak a mobilinternetes modemen keresztülmenő forgalmat rögzítse, ha egy ingyen wifihez csatlakozunk, ne számolja hozzá a havi forgalomhoz. Csupán a móka kedvéért is érdemes feltelepíteni a programot, különösen akkor, ha valaki torrentezik, egy-két heti használat nyomán ugyanis nagyon tanulságos statisztikákat lehet leolvasni a programból. 
http://www.szoftverbazis.hu/szoftver/networx-free.html

letöltésajánló, segédprogram, adatforgalom, hálózat, ingyenszoftver, szoftver, letöltés

Élessze újra régi laptopját ingyen!

Újjáélesztené a régi laptopját? Találtunk ehhez egy remek szoftvert, a Linux Mintet! Korábban ugyan hasonló célokra már ajánlottuk a Jolicloudot, de annak fejlesztői nem sok beállítási lehetőséget adnak a felhasználónak, ezért aki szoftvereket is szeretne telepíteni a kedve szerint, az jobban járhat ezzel az ingyenes operációs rendszerrel.

A Linux Mint honlapján több verziót is találni a szoftverből: ezek közül az Xfce nevűt elvileg gyengébb PC-kre is fel lehet telepíteni, de nagyon fapadosnak és kiforratlannak találtuk. A standard Linux Mint 11-essel viszont problémamentesen boldogultunk, olvasóinknak is ezt ajánljuk kipróbálásra, CD-re és DVD-re írható változatban érhető el.Konyhai wifirádióvá alakult a régi laptop

Próbánk során egy 768 megabájt memóriával és 1,6 gigahertzes, egymagos Pentium M processzorral szerelt hatéves laptopon a Mint zökkenőmentesen működött. A laptopot egyébként egy eBayről tízezer forintért megrendelt, utángyártott akkumulátorral élesztettük újra, ezzel jelenleg nagyjából háromórás üzemidőt biztosít, ami otthoni netezésre, filmnézésre bőven alkalmassá teszi. 

Egy tízezer forintos, hangszórós Logitech laptopalátéttel még a hangzását is sikerült tökéletesíteni, így a dobozhangú őslaptop tökéletes konyhai netrádiós és sorozatnéző masinává alakult. 


A TV2 online elérhető műsorait a Mint alól problémamentesen meg tudtuk nézni, míg az RTL Most oldalaival nem boldogultunk, ezeket ugyanis csak Silverlight pluginnel lehet élvezni, ennek linuxos megfelelője pedig folyamatosan összeomlott.  A Magyar Rádió Hangtára ugyancsak problémamentesen működött a Minttel, ahogy az MTV Videotár is, bár itt a beágyazott lejátszó ablakán jobb klikkel kattintva kellett kimásolni a videó URL-jét, és beilleszteni azt az eleve a rendszer részét képező VLC Playerbe, amellyel a különböző internetrádiókat is lehet hallgatni.


Nem gyorsulja le az XP-t, de sokkal nehezebb tönkretenni

A Linux Mint egyébként az ugyancsak ingyenes Ubuntu Linuxon alapul, de készítői jelentősen optimalizálták a működését, amit az is jól jelez, hogy míg a kifejezetten gyenge PC-kre szánt Xubuntu tesztlaptopunkon nyögvenyelősen futott, addig a Minttel semmi hasonló problémát nem tapasztaltunk.

Ugyanakkor téveszmének bizonyult az, hogy a régi Windows XP-nél sokkal gyorsabb a Linux, nagyjából azonos volt a két rendszer sebessége. A Mint nagyjából egy perc alatt startol el, ami egy régi, nem karbantartott Windows feléledésénél egy kicsivel fürgébb, működését tekintve azonban nem veri kenterbe a jó öreg XP-t, hasonló tempóval működnek alatta a tipikus szoftverek.A teszteléshez használt, hatéves laptopon élvezhetően lehetett internetezni, filmet nézni, zenét hallgatni, de a HD-felbontású videók már szaggattak rajta. A wifi azonnal működött, de a monitor és a tapipad beállításával sem voltak gondok, emellett az USB-s hangszóróval is kompatibilis volt a rendszer.

Miért érdemes mégis lecserélni? Mert ingyenes, és képes kiváltani az esetleg nem eredeti Windowst, ráadásul sokkal nehezebb elrontani annál: jóval kevesebb kártevő támadja, és a honlapokon felvillanó kamuvírusirtókat sem lehet telepíteni rá, azaz egy 1.0-s felhasználó sem igazán tud kár tenni benne.

Ami kellhet, benne van

A Mint telepítése nem igényel túl sok hozzáértést, egyedül az szokatlan, hogy a CD-ről, DVD-ről indításkor először elindítja magát Live verzióként, és egy ikonnal lehet elindítani a telepítést, amelynek beállításaival bárki elboldogul, nagyjából csak a rendszeridőt és a nyelvet kell beállítani. Az első indításkor a rendszer félig magyar, félig angol felülettel fogadta tesztelőnket, de egy újabb ki-, és bekapcsolás után a teljes Mint magyarul kommunikált, beleértve a böngészőt és a magyar helyesírás-ellenőrzővel szerelt LibreOffice-t is.Alapból a Firefox böngésző van a Mintben, de a Szoftverkezelő pontra kattintva le lehet hozzá tölteni például a Chromiumot (a Google Chrome helyett), vagy akár az Operát is, egyedül Internet Explorer és Safari nem létezik erre a platformra. A Szoftverkezelő egyébként nagyon kényelmesen használható, a kiválasztott program adatlapján csak rá kell klikkelni a Telepítés gombra, és a rendszer automatikusan letölti és installálja azt.

A Linux Mint gyakorlatilag nem igényel semmilyen karbantartást, az összes feltelepített szoftvert saját magától frissíti, ami azzal jár, hogy néha megjelenik egy ikon a tálcáján, és le kell okézni ezeknek a telepítését. A Windowshoz szokott felhasználóknak egyedül azt kell megszokniuk, hogy itt az ehhez hasonló műveletekhez a rendszergazdai jelszót is be kell pötyögni, amit a telepítés során kell megadni. Érdemes egy vendégfiókot is létrehozni a gépen, így ha átjön egy ismerős, az egy teljesen szűz felületen nézheti meg mondjuk a leveleit, nem kell véletlenül sem saját adataink között kutatnia.

linux, ingyenszoftver, operációs rendszer, linux mint, ubuntu, letöltés, notebook, laptop, letöltésajánló, régi laptop, régi számítógép

Az új Chrome riaszt a veszélyes fájloknál

Csütörtökön kiadta a Google a Chrome böngésző 12-es verzióját: a program letölthető, a korábbi verziókat "A Chrome névjegye" gombra kattintva lehet frissíteni a legfrissebbre.

A fejlesztők blogán publikált bejegyzés szerint a Chrome 12 már tartalmazza a Safe Browsing, vagyis biztonságos böngészési technológia továbbfejlesztett változatát. Ez már nem csupán a veszélyes adathalász, vagy kártevőket terjesztő oldalak esetén ad riasztást, hanem figyelmeztet akkor is, ha olyan fájlt akarunk letölteni, ami nagy eséllyel kárt fog tenni számítógépünkben.

Ebben a verzióban már azt is lehet szabályozni, hogy a Flash bővítmény milyen adatokat tárolhat a felhasználóról, bár ez a hétköznapi netezők többségét valószínűleg nem foglalkoztatja túlságosan. Az új verzió emellett gyorsabban futtatja háromdimenziós grafikájú elemeket a honlapokon.

böngésző, google chrome, webböngésző, letöltés, letöltésajánló

Jelzi a Windows, ha eső lesz

Az Into Windows blogon találtunk egy remek ingyenes időjárásjelentő programot: a Forecaster (letöltés a jobb felső sarokban) csupán néhány megabájt, telepítést sem igényel, de be lehet állítani, hogy automatikusan elinduljon. Alapesetben a program a Windows Tálcán bújik meg, s csak akkor bukkan fel automatikusan miniablaka, ha adatbázisa szerint a kiválasztott városban időjárásváltozás várható.

Ikonja mindig az aktuális állapotnak megfelelő, például napot vagy esőcseppeket, felhőt formáz, így elég ránézni a monitorra ahhoz, hogy lássuk, milyen idő várható. Az ikonra kattintva hívható elő a fent is látható részletes, több napos előrejelzés.

post_44231_20110601170237.jpg

időjárás, segédprogram, letöltés, letöltésajánló, szoftver, ingyenszoftver, windows, windows vista, windows 7

Segédprogram USB-vírusok ellen

Az USB Show nevű ingyenes segédprogram letöltése

A NirmalTV blogon találtuk ezt a remek ingyenes segédprogramot: a telepítést sem igénynlő programmal olyan fájlokat és mappákat lehet visszaállítani pendrive-okon, amelyeket például vírusok vagy más kártevők rejtettként állítottak be, ezért látszólag eltűntek. A szoftvert egyszerű kezelni, csupán meg kell adni a pendrive elérését, és ráklikkelni a "Recovery the hide files" (sic) feliratú gombra.

segédprogram, letöltés, letöltésajánló, szoftver, ingyenszoftver, pendrive, usb

Új verzióban javították ki a Skype hibáját

Csütörtökön sokan nem tudtak csatlakozni a Skype-hoz világszerte, bár az internettelefon-rendszer üzemeltetői honlapjukon elérhetővé tették azt a néhány lépésből álló procedúrát, amivel a programot bárki újból működőképessé tehette. 

Pénteken a cég kiadta a Skype legfrissebb verzióját, amelyben orvosolták a csatlakozási problémákat. Aki a lehető legegyszerűbben szeretné újból használni a Skype-ot, annak erre érdemes frissítenie, amelyet innen lehet letölteni.

skype, internetes telefon, letöltés, szoftver, letöltésajánló, ingyenszoftver

Tesztelhető a Firefox 5

Bár a Firefox 4 csupán két hónapja jelent meg, máris letölthető az ötös verzió bétája. A legújabb Firefox egyelőre alig tartalmaz újdonságot, de megjelenésével a Mozilla végre felturbózza a fejlesztéseket: a jövőben ugyanolyan gyakran frissül majd a böngésző, mint a rivális Chrome.

A Firefox legutóbbi főverziójára több mint egy évet kellett várni, eközben a rivális browserekből már egytől egyig új verziók jelentek meg. A Firefoxot fejlesztő Mozilla Alapítvány is érezte, hogy ez az állapot nem tartható, ezért most turbófokozatra kapcsoltak: az ötös kiadás a tervek szerint már június végén letölthető lesz.

 

Innen lehet letölteni a Firefox 5 béta verzióját

Ennek első terméke a múlt hét végén megérkezett Firefox 5 béta. Ez a kiadás egyelőre csak nem túl szembeszökő újításokat tartalmaz, a teljesítménybeli optimalizáció mellett néhány új szabvány támogatása került bele, és több mint ezer módosítás szolgálja a stabilabb működést. Ez azonban az átlagfelhasználók számára gyakorlatilag semmit sem jelent.

Ezentúl bombázni fognak az új verziókkal

Ugyanakkor az átgondolt szoftverfrissítési procedúra eredményeként a jövőben a Mozilla ugyanúgy ontani fogja magából a friss verziókat, mint a Google a Chrome esetében. Az internetezők ugyanis szomjazzák az új funkciókat, és ha azt tapasztalják, hogy saját browserük nem, a többi viszont folyamatosan újdonságokkal kecsegteti őket, előbb-utóbb átpártolnak valamelyik riválishoz.

Annak érdekében, hogy a Firefox új funkcióit minden érdeklődő a lehető leghamarabb tesztelhesse, létrehoztak egy Aurora nevű fejlesztői csatornát. Az ezen publikált verziók telepítése a Mozilla saját bevallása szerint is csak "erős idegzetűeknek javasolt", mivel ezek még a béta verziónál is jóval kevésbé kiforrott szoftverek. Bár nem működnek tökéletesen, segítségükkel nem kell hónapokat várni egy-egy új funkció kipróbálásra az érdeklődő tesztereknek.

Augusztusra várható a Firefox 6

Bár a Mozilla tagadja, hogy lekoppintotta volna a Google fejlesztési ütemtervét, elemzők szerint nagyon hasonló módszerrel készíti majd a Firefox új verzióit, azaz sokkal kevesebb új funkciót tartalmaznak majd az eggyel megnövelt verziószámú böngészők, mint korábban.

Ha minden a menetrend szerint halad, a Firefox 5 végleges változatát június 21-én lehet majd letölteni, a hatos verzió azonban már augusztus 9-én ki akarják adni. A fejlesztők tervei szerint a Firefox még az idén eléri majd a 9-es verziószámot, noha korábban az 1.0-s és a 4.0-s kiadás megjelenése között még nem kevesebb, mint hét év telt el. 

letöltésajánló, firefox, firefox 5, böngésző

Gyönyörű műholdképes témacsomag Windows 7-hez

Szinte megunhatatlan Windows 7-es témacsomagra bukkantunk az Instant Fundason: a Microsoft honlapjáról lehet letölteni a Bing Maps Aerial Images nevű gyűjteményt, ami látványos műholdképeket varázsol a Windows hátterébe. A szokásos hátterekkel ellentétben ezt a csomagot úgy készítették el, hogy frissíteni is képes magát egy RSS-hírcsoporton keresztül, így mindig új felvételeket helyez a monitorra.

post_38187_20110519172744.jpg

windows, windows 7, témacsomag, theme, háttérkép, letöltés, ingyenszoftver, letöltésajánló

Látványos Mortal Kombat-témacsomag Windows 7-hez

Nemrég jelent meg a Mortal Kombat legújabb, látványos grafikájú része, a VikiTech oldaláról a játékhoz kapcsolódó pazar háttérképeket és ikonokat tartalmazó ingyen témacsomagot lehet letölteni.


A témacsomag több mint húsz hátteret tartalmaz, ezenkívül a legfontosabb rendszerikonokat Scorpiont helyezi el.

windows, téma, háttérkép, letöltés, letöltésajánló, kiegészítő, windows 7, windows vista

XP-n nem futtatható a nyugdíjas Windows halálórája

Bizarr ötlettel rukkolt elő a Microsoft: egy olyan widgetet adott ki, ami mindig megmutatja, hogy a Windows XP életciklusából még hány nap van hátra. E sorok írásakor még 1069 napot mutat a számláló: ez azt jelenti, hogy 2014-ig tart a támogatás, ezt követően már semmilyen kritikus biztonsági javítás nem jelenik meg.

A widgetet valószínűleg a vállalati it-sek rémisztgetésére találták ki, de az benne a legmegdöbbentőbb, hogy magán a Windows XP-n nem is lehet használni, hiszen ahhoz még nem készültek gadgetek, csak Windows Vistán és 7-en futtatható, ehhez viszont még az operációs rendszer eredetiségét is igazolni kell.

Innen lehet letölteni a widgetet

windows xp, windows vista, windows 7, letöltés, ingyenszoftver, widget, gadget, letöltésajánló

Újabb óra-widget Windows alá

A HTC Metro Widget letöltése

 

Korábban már ajánlottuk letöltésre a HTC mobilcég Windows 7 és Vista operációs rendszerekhez elérhető ingyenes widgetjét, ezúttal egy új, a Windows Phone 7 mobilszoftver felépítését utánzó remek kiegészítőre bukkantunk. A miniprogramot nagyon praktikus használni, hiszen mutatja az időt, a dátumot és az aktuális időjárást, mindezt egyetleg közös felületen.

Eközben szerencsére a HTC androidos készülékeiről ismert órát Windowsra elhozó widgetet is fejlesztik, ez látványos - és kikapcsolható - animációkkal jelzi az aktuális időjárást.

windows, windows vista, windows 7, widget, letöltés, ingyenszoftver, letöltésajánló, óra, időjárás, naptár

A Mactől és Win 7-től nyúlt ötleteket az új Ubuntu


Letölthető az Ubuntu Linux 11.04-es verziója, amely a korábbi verziókétól gyökeresen eltérő, Unity nevű kezelőfelületet tartalmaz. Kipróbáltuk az átlagfelhasználó számára már ingyenessége miatt is vonzó operációs rendszert.


Az új kezelőfelületen egy Mac OS X-ből ismerős megoldással lehet találkozni: a képernyő tetejére került egy státuszsor. Ezen mindig az aktuális, azaz előtérben lévő programok menüpontjai érhetőek el, bizonyos szoftverek, például a beépített chatprogram ablakából el is tűnt a Fájl, Nézet és hasonló menüpontok. Más programok, például a külön letölthető VLC médialejátszó még a megszokott kezelőfelületet tartalmazza.

A képernyő baloldalára egy olyan oldalsáv, az indítópanel került, amelyben a leggyakrabban használt programokat lehet elhelyezni a Windows 7 Tálcájához hasonló módon. A windowsos Start gombját az Ubuntuban a bal felső sarokban lévő menü segíti, amelyet lekattintva egy keresőfelületet lehet elérni, amely nem csak a merevlemezen lévő fájlok, de a feltelepített és a készítők által telepítésre ajánlott szoftverket is tartalmazza.


Az Ubuntu saját, beépített Szoftverközponttal rendelkezik, amely lehetővé teszi a programok egyetlen kattintással történő telepítését. Alapból egyébként gyakorlatilag minden feladatra tartalmaz szoftvereket az Ubuntu, Firefox böngésző, médialejátszó, chat-, és levelezőkliens és irodai programcsomag is megtalálható benne.


Bár az új Unity felület valóban nagyok helytakarékos, és sok munkaterületet hagy a felhasználónak, egy átlagos internetező számára tesztelőnk szerint túlságosan idegen lesz, hiszen még az ablakok bezárását biztosító gombok is átkerültek a képernyő jobb felső sarkából a balra, akárcsak a Macen. Telepítéskor egyébként a régi, hagyományosabb kezelőfelülettel is telepíteni lehet az Ubuntut.

Telepítése nem igényelt semmiféle szaktudást: egyszerűen le kell tölteni a CD-képfájlt, és kiírni azt egy lemezre (32 és 64 bites processzorra, valamint netbookokra optimalizált változatban érhető el). A lemezről a rendszer próbamódban telepítés nélkül is indítható, így bárki kipróbálhatja, hogy melyik grafikus felület a leginkább szimpatikus, mielőtt konkrétan a PC-re installálná az operációs rendszert, amelyet egyébként a Windows mellé is lehet telepíteni.

A folyamat teljesen automatikus, érdemes kipipálni az egyetlen opciót is, amely lehetővé teszi, hogy a harmadik fél által készített, nem nyílt forráskódú komponenseket is telepítse fel az Ubuntu, ez sok szenvedéstől megkíméli a felhasználót. Csupán a képernyő felbontását kellett kézzel beállítanunk: az új Ubuntu két monitoros módban sehogy sem akart működni, a laptopra kötött tévével azonban működött, és a digitális hangkimenetet is alapból kezelte.

Az Ubuntuban továbbra is automatikusan frissülnek magán az operációs rendszeren kívül a szoftverek is, így nagyon biztonságos internetezést tesz lehetővé, és egy beállított rendszert egy nem hozzáértő felhasználó sem tud túl könnyen tönkretenni, ezért továbbra is ajánljuk kipróbálását bárkinek!

ubuntu, ubuntu linux, operációs rendszer, letöltés, letöltésajánló, ingyenszoftver

Tolmácsrobotnak is jó az új Chrome

Megjelent a Google Chrome böngésző 11-es verziója, amely már támogatja a beszédalapú információbevitelt is: e funkció segítségével mikrofon birtokában például a Google Translate-nek nem csak begépelhetjük, hanem be is mondhatjuk a lefordítani kívánt szavakat, mondatokat. A Translate képes ugyancsak hangos formában közölni a fordítás eredményét, így gyakorlatilag tolmácsrobotként funkcionál - bár fordítói képessége még hagy kívánnivalót maga után.

A Chrome-ot már használóknak elég frissíteniük a böngészőt, a többiek innen tölthetik le. A Chrome képességeit ezen a szájton lehet letesztelni mindenféle alkalmazásokkal.

chrome, google chrome, böngésző, letöltés, letöltésajánló, ingyenszoftver, web

Látványos magazinolvasó lapozás funkcióval

A Ghacksen találtunk rá a Martview nevű ingyenes szoftverre, amelyet kifejezetten arra terveztek, hogy PDF formátumú magazinokat lehessen kényelmesen olvasni rajta a monitoron. A program nem csak a merevlemezen lévő fájlokat tudja megnyitni, de el lehet érni belőle egy online újságkatalógust is, az abban lévő elektronikus újságokat egyetlen kattintással letölti, egy másodikkal pedig meg is nyitja.

Lapozni az egér görgőjével vagy a kurzorral lehet, még a virtuális lapok hajtását is animálja a program.  A készítők elhárítják a felelősséget a felhasználók által feltöltött tartalmak elől, de még biztosan meggyűlik a bajuk a kiadók jogászaival, mert számos fizetős újság elérhető a kínálatban. Legalábbis e sorok írásakor.

post_30358_20110418163525.jpg

e-újság, magazin, újság, pdf, e-könyv, letöltés, letöltésajánló

Jól felturbózták az Opera böngészőt

A Ghacks.net alaposan kivesézte a napokban megjelent új, 11.1-es Opera böngészőt, amely továbbfejlesztett Turbo funkciót tartalmaz. Ezt arra lehet használni, hogy lassú internetkapcsolaton keresztül is élvezhetően lehessen internetezni. A turbómód bekapcsolását követően az oldalak az Opera szerverein keresztül, tömörítve érkeznek a számítógépre, méretük így kisebb, letöltésük ezáltal gyorsabbá válik, a kicsomagolást és a megjelenítést a browser maga végzi el. A megújult Turbo még kisebbre képes összepréselni az oldalakat, a Ghacks teszteredményei szerint sokszor akár az eredeti méret negyedére is.


A honlapokon lévő képek tömörítéséhez az új opera már nem JPEG, hanem WebP formátumot használ, ami kis méret mellett jobb minőséget produkál. Korábban a Turbo módban nézett oldalak fotói kissé pixelesek voltak, mostanra ez a jelenség sokkal kevésbé érzékelhető. A funkció a webes videók tömörítését is lehetővé teszi, de ez eléggé érzékelhető minőségromlással jár. A korábbi verzióval ellentétben már korlátlan számú oldalt lehet elhelyezni a Speed Dial nevű kezdőoldalon, amely az oldalak tartalmának nézőképeit is tartalmazza, és a kedvenc szájtok kényelmes elérését biztosítja rögtön az indítást követően.

böngésző, webböngésző, opera böngésző, letöltés, letöltésajánló, internet

Safety Scanner: újabb ingyenes víruskereső a Microsofttól

A Security Essentials nevű, ingyenesen letölthető víruskereső szoftvere mellett újabbvírusvédelmi alkalmazást adott ki a Microsoft. A Microsoft Safety Scanner nevű, hetven megabájtos programot a cég honlapjáról lehet letölteni, és telepítést  nélkül, azonnal indítható.


Míg a Security Essentials a számítógép folyamatos védelmét biztosítja, a Safety Scannert arra lehet használni, hogy leellenőrizzük egy furcsán viselkedő, vagy nem megbízható forrásból származó PC-t, hogy az nem tartalmaz-e kártevőket.

Magyar nyelvű menüvel rendelkezik, és akár feltelepített víruskereső mellett is alkalmas ellenőrzésre, nem fogja megzavarni annak működését a Microsoft szerint. A programot nem nehéz használni, mindössze három menüpontból lehet választani startját követően: gyors, teljes, és testre szabott ellenőrzést lehet végrehajtani. A honlapon nem szerepel erre vonatkozó információ, de a szoftvert Windows XP és újabb rendszerekhez lehet letölteni 32 és 64 bites verzióban.

A szoftver oldalán lévő tájékoztató szerint a Safety Scan letöltés után tíz napig használható, és kártevőadatbázisát sem lehet frissíteni: ha ezt követően újból használni szeretnénk, újból le kell tölteni innen az aktuális verziót.

post_29998_20110414202345.jpg

microsoft, windows, windows xp, windows vista, windows 7, letöltés, letöltésajánló, segédprogram, vírusvédelem, vírusirtó, számítógépes kártevő

Egy újabb remek médialejátszó


Újabb sikervárományos médialejátszó program jelent meg: a UMPlayer (Universal Media Player) a VLC-hez hasonlóan beépített kodekekkel dolgozik, egyaránt elérhető Windows és Linux alá, maces verziója pedig készül.


Installálása lényegesen tovább tart a VLC-nél, mivel az internetről is letölt komponenseket, összességében az egész alkalmazás vaskosabbnak tűnik  korábban megjelent társánál. Ugyanakkor próbánk során minden videót zökkenőmentesen lejátszott, ami nem csoda, hiszen az Mplayer nevű programon alapul, egyedül azzal akadt problémánk, hogy egy külső Dolby-dekóderre kapcsolt PC-n  hangot csikarjunk ki belőle. A MakeUsOf.com szerzői arra is felhívták a figyelmet, hogy ez a program a régi, elavult videokártyákat is támogatja, így gyatra teljesítményű ős-PC-ken is bevethető.

Beépített keresőjén a YouTube videói között is lehet keresni, ezeket is le tudja játszani, bár nekünk a HD-felbontásban nem sikerült lekérni a UMPLayerrel a megosztóról felvételeket, csak rosszabb minőségben, ami nem túl szerencsés.  A program emellett automatikusan képes feliratokat keresni  a neten, és a Shoutcast netrádiók csatornáit is befogja.

post_29909_20110413180646.jpg

letöltés, letöltésajánló, médialejátszó, netrádió, youtube, videomegosztó, videolejátszó

Újabb szuper háttérképek

A Windows Guideson hetente közölnek háttérkép-válogatást: ezekről józan ésszel azt gondolná az ember, hogy már nagyon elcsépeltek, unalmasak. Pedig nem, mindig van valamilyen klassz új háttér közöttük. Itt lehet átböngészni az aktuális kínálatot.

post_29906_20110413172318.jpg

háttérkép, letöltés, letöltésajánló

Kinyírják a Flock böngészőt

A TechCrunch számolt be elsőként arról, hogy április végén megszűnik a Flock nevű közösségi böngésző. A 2005-ben útjára indított projekt keretében elsőként a Firefox, később a Google Chrome alapjaira készítettek a Flock fejlesztői egy olyan böngészőt, amely közösségi szolgáltatások, például a Twitter és a Facebook, vagy a Picasa képtár kényelmes elérésére volt optimalizálva. Ezek a szolgáltatások teljesen beépültek a browserbe, például a Facebook-frissítéseket egy oldalsó eszköztáron lehetett megnézni.


A Flock készítői azt javasolják a böngészőjüket használóknak, hogy váltsanak vagy az eredeti Firefoxra, vagy Chrome-ra, a Flockhoz ugyanis már nem készül több biztonsági frissítés, ezért könnyen bejuthatnak rajta internetes kártevők a számítógépre.


A Flockot egyébként idén januárban vásárolta fel a FarmVille nevű Facebook-játékáról ismert Zynga cég, az azonban csak a vállalkozás dolgozóinak szakértelmére tartott igényt, a böngészőre már nem.

post_29813_20110412200128.jpg

böngésző, google chrome, chrome, firefox, mozilla, browser, letöltés

Letölthető az új töredezettségmentesítő

Megérkezett az új verziója az Auslogics Disk Defrag nevű ingyenes töredezettségmentesítő programnak.

A Downloadsquad szerint a 3.2-es verzió új kezelőfelülettel rendelkezik majd, és hatékonyabban képes optimalizálni a merevlemezen a fájlok elhelyezkedését a gyorsabb működés eléréséért. Egyszerűbb használni az időzítőfelületét, és a működés algoritmusát is továbbfejlesztették.
Laptopon lehetőség van arra, hogy alacsony akkumulátortöltöttség esetén a program ne induljon el, ezzel is kímélve a rendszert.

Miután a szakértői vélemények szerint az SSD-meghajtókat nem szabad töredezettségmentesíteni, mert az csak elhasználódásukat növeli (és működésükből adódóan nincs is szükség erre), az ilyen meghajtókat ki is lehet tiltani a programból.

UPDATE: Közben a Download Squad bejelentette, hogy bezár, hihetetlen!

post_29801_20110412173534.jpg

letöltés, letöltésajánló, segédprogram, töredezettségmentesítő

Torrentkeresés kényelmesen

Klassz torrentkeresőre hívta fel a figyelmet a MakeUseOf: a TorrentOmega.com-on több ismert torrentszájt adatbázisában lehet keresni egyszerűen. A TorrentOmega a Pirate Bay mellett a TorrentReactor, a MiniNova, a Bittorrent.am, a SumoTorrent, a BTJunkie, a TorrentPortal tartalmaiban keres. Beállításait ezen az oldalon lehet elérni, sajnos nem túl sok lehetőség közül lehet választani.

post_26433_20110406225908.jpg

webajánló, letöltés, bittorrent

Klassz Mátrix-háttérképek az évfordulóra

A HowToGeek hívta fel a figyelmünket egy jelentős évfordulóra: a Mátrix film első része pontosan 12 évvel ezelőtt került a mozikba. A felejthető második, és a rémes harmadik rész ellenére annyi nosztalgiát megérdemel a Wachowski-fivérek alkotása, hogy klassz háttérképekkel tisztelegjünk előtte.

post_25669_20110331205748.jpg

háttérkép, letöltésajánló, mátrix, sci-fi

Letölthető a Windows 8 háttérképe

A Windows 8 ugyan még csak korai tesztfázisban létezik, a ZDNettől le lehet tölteni azt a háttérképet, amely ebből származik. A készülő Windows 8-at egyelőre csak a Microsoft gyártópartnerei tesztelhetik, széles körben még nem hozzáférhető, mivel korántsem előrehaladott állapotú a fejlesztése.

post_25668_20110331205115.jpg

windows 8, háttérkép, letöltés, letöltésajánló

Remek videojátékos háttérképek

 

A Windows Guides gyűjeményében remek háttérképek sorakoznak, melyek mindegyike videojátékokhoz kapcsolódik.  Super Mario, Sonic, Donkey Kong, a GTA és társaik ezen a linken.

háttérkép, letöltés, letöltésajánló, operációs rendszer, windows, windows xp, windows 7, windows vista

A legjobb ingyenes zenekonvertáló

Innen töltheti le a Fre:ac-ot

Bár audio-CD-ket mp3 formátumba konvertálni akár a Media Playerrel is lehet, egyéb formátumok közötti átalakításhoz már külön segédprogramot érdemes használni. A mindenféle próbaverziójú és fizetős csodaszoftverek helyett érdemes az egykori BonkEnc, tavaly nyártól azonban Fre:ac néven futó segédprogramot választani.


Az ingyenes, magyar nyelvű menüvel rendelkező program .mp3, .flac, .wma, .ogg, .wma és .wav, illetve .mp4 fájlok közötti átalakításra képes, bármelyik fájltípus közötti oda-vissza. A szoftver kihasználja a többmagos processzorok teljesítményét, és CD-ripperként is funkcionál, online adatbázisból le tudja tölteni a száminformációkat is a lemezekhez.

zenefájl, mp3, flac, wav, konvertáló, konverter, letöltés, letöltésajánló, segédprogram, windows, windows 7, windows xp, windows vista

Nézze meg, hogy teljesít az új Explorer!

Irány a Szoftverbázis: az IE9 letöltése 32 bites rendszerre, és 64 bites rendszerre

Megjelent az Internet Explorer 9, de a Microsoft legújabb böngészőjét a Windows XP-t használók már nem élvezhetik, mert csak Windows 7 és Vista rendszereken működik. A Techbázis cikkéből megtudhatja, hogyan teljesít a riválisokhoz képest, ezen a linken pedig elolvashatja, mik az új funkciói.

Súgunk: az összes browser közül a legújabbak bizonyultak a leggyorsabbnak, ezért ha elavult böngészőt használ, gyorsan cserélje le újra!

 

 

 

 

böngésző, webböngésző, szoftver, letöltés, letöltésajánló, ingyen, ingyenszoftver, internet explorer, internet explorer 9, firefox 4, google chrome , safari, opera böngésző, microsoft

A régi PC Viagrája

 

 

Olvassa el az [origo] Techbázis cikkét a Jolicloud nevű ingyenes operációs rendszerről, amelynek legújabb kiadását kimondottan arra optimalizálták, hogy régi laptopon, koros asztali PC-n is futtatni lehessen. Az Ubuntu Linuxon alapuló szoftvert Windows mellé is egyszerűen lehet telepíteni, tud magyarul, bármikor eltávolítható, így minden kipróbálása mellett szól: telepítése mindössze húsz perc, és automatikusan végbemegy.

A szoftver probléma nélkül megnyitja az Office-ban készült fájlokat, minden ismert video- és zenefájlt lejátszik, és a régi gépen is fürgén indul és gyorsan áll le.

 

 

operációs rendszer, letöltés, letöltésajánló, ingyenszoftver, jolicloud, linux, ubuntu

Kedd reggeltől letölthető Internet Explorer 9


A Microsoft legújabb böngészőjének végleges változata magyar idő szerint március 15-án kedden hajnalban válik letölthetővé: az új böngésző premierjére már a magyar kiadás is elérhető lesz.
Az új verzió már ugyanolyan áramvonalas kezelőfelülettel bír, mint mondjuk a Chrome, ezáltal minimális helyet foglal el a képernyőről. Működése is gyorsabb elődeinél, azonban a Windows XP-t használók nem tudják majd telepíteni, mert csak Vistára és Windows 7-re jelenik meg 32 és 64 bites kiadásban.

webböngésző, internet explorer, internet explorer 9, microsoft, windows, windows vista, windows 7, operációs rendszer, letöltés

Letölthető a Chrome böngésző 10-es verziója


A Google fejlesztői hiperűrsebességre kapcsolva dolgoznak a cég böngészőjén: a Chrome-nak februárban jelent meg a 9-es kiadása, márciusra itt a tizes verzió - bár lehetséges, hogy kissé jóindulatúan bánnak a számozással Mountain View-ban.


Ugyanakkor kétség nem fér hozzá, a Chrome 10 valóban tartalmaz új funkciókat: gyorsabban futtatja a JavaSCripteket, az Adobe Flash környezetben írt oldalakat, játékokat és videolejátszókat pedig egy saját karanténban futtatja, hogy az ezekbe rejtett kártékony kódok ne tehessenek kárt a teljes operációs rendszerben.


Ennél is fontosabb, hogy a böngésző már támogatja a videokártyák gyorsítását weboldalakba ágyazott videók esetében is, így például a YouTube-os klipek lejátszása folyamatosabb, emellett kevésbé terheli le a rendszert, laptop esetében ez az üzemidő javulását is eredményezi. A beállításokat már nem menüben, hanem egy böngészőfülben nyitja meg. Az elmentett jelszavakat a Chrome alapból lementi egy online tárhelyre, így - egy Google-fiók birtokában - egy másik PC-n, vagy a rendszer újratelepítésekor is elérhetőek maradnak. A jelszavakat az új verzióban le is lehet védeni egy kóddal, a  könyvjelzők, bővítmények és témák hasonló szinkronizálása pedig már az előző verzióban is elérhető volt.


A Chrome-ot használók egyszerűen frissíthetnek az új verzióra, a Beállítások menü Névjegy pontjára kattintva, a többiek a Google.com/Chrome oldalról tölthetik le a 10-es verziót.

böngésző, google chrome, letöltés, letöltésajánló, ingyenszoftver, google, chrome

Hol mennyibe kerül az internet?

A DailyInfoGraphic.com-on ezúttal az internet-előfizetések díjáról közöltek infografikát. Ennek alapján Japánban a legolcsóbb az internet, Törökországban, Mexikóban és Portugáliában viszont kifejezetten drága. Hazánk az ár tekintetében a középmezőnyben található. 
Az infografika szerint a leggyorsabb átlagos internetet Japánban (61 Mbps), Dél-Koreában (46 Mbps) találjuk, Magyarország ezen a téren is a középmezőnyben kullog 4 megabit körüli átlaggal.


Itt lehet megnézni a képet nagy méretben

Jelentősen eltérő statisztikákról számol be a Speedtest.net, ezen az oldalon a világháló elérésének sebességét lehet tesztelni. Az oldalon publikált interaktív táblázatban ki lehet szűrni a valós eredményt jelentősen eltorzító céges és iskolai hálózatokat. Magyarország ennek a cégnek az adatai alapján is a középmezőnyben van: az átlagos letöltési sebesség az otthonokban 14,37 megabit másodpercenként.


Ebben megelőz miket: többek közt Franciaország (15,4 Mbps), Japán (16 Mbps), Bulgária (17 Mbps), Portugália (19 Mbps), Németország (20,5 Mbps), Románia (24,2 Mbps), Litvánia (27,8 Mbps), Dél Korea (37,7 Mbps )

A Speedtest interaktív táblázatát itt lehet megnézni

Akiket mi hagyunk le: Luxembourg (14,31 Mbps), Tajvan (13,7 Mbps), Ausztria (13,23 Mbps), Oroszország (12,1 Mbps), Egyesült Arab Emitárusok (11,9 Mbps). Érdemes megnézni a lista alját, Irakban és Libanonban bőven egy megabit alatti a sebesség.

A Speedtest oldalán regionális listát is lehet kérni, ennek alapján Miskolcon a leggyorsabb a net hazánkban 25,98 megabites sebességgel, míg Budapest csupán a tizedik helyen ál 14,91 Mbps-mal.

webajánló, internet, letöltés, széles sáv

Letölthető a Windows 7 első javítócsomagja

Letölthető a Windows 7 első javítócsomagja
A Microsoft kiadta a Windows 7 operációs rendszerhez készült első nagy javításgyűjteményt: míg az előző szoftvere, a Windows Vista esetében a Service Pack 1 (SP1)  számos újítást hozott, és a rendszer működését is gyorsabbá tette, ezúttal semmilyen komoly változás nem várható telepítése után.
Ez persze annak is köszönhető, hogy a Windows 7 egy jól sikerült operációs rendszer, míg a Vistával rengeteg felhasználó küszködött megjelenésekor. Gyakorlatilag három újítást kínál a javításcsomag: orvosolja azt a problémát, ami akkor jött elő, amikor HDMI-porton csatlakoztattak a számítógéphez egy tévét, és a hangátvitel időnként megszűnt működni a csatlakozón keresztül.
Egy másik az XPS formátumú dokumentumok nyomtatásakor jelentkező problémát is orvosol a csomag telepítése, illetve a korábban megnyitott mappák a Windows Intézőben a rendszer újraindítását követően sem állnak vissza alapállapotba.
Összességében az SP1 minden, a Windows 7-hez eddig kiadott biztonsági és egyéb javítást tartalmaz, ami új rendszerek telepítésekor jön jól, ezeket ugyanis nem kell majd egyesével telepíteni az első indítást követően. A közeljövőben megjelenő új számítógépek és telepítőlemezek már eleve tartalmazni fogják a javítócsomagot, így első indításukkor sokkal kevesebb frissítést töltenek majd le mint eddig.  A legegyszerűbb, ha a Service Pack telepítését a Windows Frissítésen keresztül, automatikusan végeztetjük el, ezt követően egy újraindításra is szükség van, de a Microsofttól külön csomagként is letölthető.

A Microsoft kiadta a Windows 7 operációs rendszerhez készült első nagy javításgyűjteményt: míg az előző szoftvere, a Windows Vista esetében a Service Pack 1 (SP1)  számos újítást hozott, és a rendszer működését is gyorsabbá tette, ezúttal semmilyen komoly változás nem várható telepítése után.

Ez persze annak is köszönhető, hogy a Windows 7 egy jól sikerült operációs rendszer, míg a Vistával rengeteg felhasználó küszködött megjelenésekor. Gyakorlatilag három újítást kínál a javításcsomag: orvosolja azt a problémát, ami akkor jött elő, amikor HDMI-porton csatlakoztattak a számítógéphez egy tévét, és a hangátvitel időnként megszűnt működni a csatlakozón keresztül.

Egy másik az XPS formátumú dokumentumok nyomtatásakor jelentkező problémát is orvosol a csomag telepítése, illetve a korábban megnyitott mappák a Windows Intézőben a rendszer újraindítását követően sem állnak vissza alapállapotba.

Összességében az SP1 minden, a Windows 7-hez eddig kiadott biztonsági és egyéb javítást tartalmaz, ami új rendszerek telepítésekor jön jól, ezeket ugyanis nem kell majd egyesével telepíteni az első indítást követően. A közeljövőben megjelenő új számítógépek és telepítőlemezek már eleve tartalmazni fogják a javítócsomagot, így első indításukkor sokkal kevesebb frissítést töltenek majd le mint eddig.  A legegyszerűbb, ha a Service Pack telepítését a Windows Frissítésen keresztül, automatikusan végeztetjük el, ezt követően egy újraindításra is szükség van, de a Microsofttól külön csomagként is letölthető.


További információk magyarul az SP1-ről a Microsoft honlapján, ezen az oldalon pedig a letölthető telepítőcsomagokat lehet elérni.

windows, windows 7, operációs rendszer, service pack, javítócsomag, szervizcsomag, patch, letöltés, letöltésajánló

A legjobb óra-widget Windowshoz

A Retro flip-clock gadget letöltése Windows Vista/7 operációs rendszerhez


Remek Windows-minialkalmazásra bukkantunk a Windows Live Gallery-n: felülete az amerikai filmekben látott régi, elektronikus ébresztőórákat idézi. Beállításaiban a külföldön elterjedt 12 órás, és a magyarok számára kényelmesebb 24 órás módba is lehet kapcsolni, méretepedig százalékos érték megadásával elég tág keretek közt szabályozható. Igény szerint másodpercek kijelzésére is alkalmas.

windows, letöltés, letöltésajánló, windows gadget, windows vista, windows 7, minialkalmazás

Pazar videolejátszás a Chrome 10 bétájával

A Google Chrome böngésző fejlesztőinek blogján publikált bejegyzés szerint letölthető a 10-es verzió béta változata. A 10-es Chrome egyik fontos újdonsága, hogy jelentősen gyorsult a JavaScript-motorja, emellett már videolejátszás alatt is képes használni a grafikus kártyát, ezáltal a processzor terhelését akár 80 százalékkal is csökkenti. Ez egyben folyamatosabb lejátszást, az akkura nézve takarékosabb üzemet jelent, emellett a rendszer is kevésbé lassul le a videók lejátszása alatt. A tizes Chrome-ban a beállítások már nem külön menüben, hanem egy böngészőfülben nyílnak meg, és az új verzióban már nem csak a pluginek és könyvjelzők, de a jelszavak szinkronizálása is lehetséges.

A Google Chrome böngésző fejlesztőinek blogján publikált bejegyzés szerint letölthető a 10-es verzió béta változata. A 10-es Chrome egyik fontos újdonsága, hogy jelentősen gyorsult a JavaScript-motorja, emellett már videolejátszás alatt is képes használni a grafikus kártyát, ezáltal a processzor terhelését akár 80 százalékkal is csökkenti. Ez egyben folyamatosabb lejátszást, az akkura nézve takarékosabb üzemet jelent, emellett a rendszer is kevésbé lassul le a videók lejátszása alatt.


A tizes Chrome-ban a beállítások már nem külön menüben, hanem egy böngészőfülben nyílnak meg, és az új verzióban már nem csak a pluginek és könyvjelzők, de a jelszavak szinkronizálása is lehetséges.

Innen lehet letölteni a Google Chrome béta kiadásait

letöltés, letöltésajánló, google chrome, chrome, böngészés, böngésző, google, web

Lehallgatásbiztos chatelés, ingyen

Manapság chaten a legbizalmasabb dolgokat is kibeszéljük, de a legtöbb rendszer nem nyújt kellő védelmet a párbeszédeknek. Például egy nyilvános wifihálózatra kapcsolódva viszonylag egyszerűen le lehet hallgatni az adatforgalmat, és meg lehet lesni, ki mit üzent a másiknak. Ekkor jöhet jól a TorChat, amely egy titkosított virtuális alagútban továbbítja az üzeneteket a felek között.

A kissé fapados szoftvert telepíteni sem kell, csupán kicsomagolását követően el kell indítani a bin mappában lévő torchat.exe fájllal. Automatikusan csatlakozik a Tor nevű hálózatra, amely lehetővé teszi az anonim böngészést felhasználói számára, ami a hagyományos chatprogramoknál egy kicsivel lassabban történik meg, ezért nem kell csodálkoznia senkinek, ha nem startol a csevegőprogram azonnal.

Ezt követően a felhasználó egy egyedi azonosítót kap, ami 16 karaktertből áll, ezt tudja megosztani ismerőseivel, ha csevegni szeretne velük. (Velük ugyancsak az azonosító megosztásával lehet kapcsolatba lépni, ha a főmenüben az Add Contact menüpontot kiválasztjuk. A nem túl értelmes azonosítókat a menüben már becenévre is át lehet írni, ha már a kontaktlistán is szerepel az illető. A program fájlok átvitelét is lehetővé teszi ugyancsak anonim módon.

 

Innen lehet letölteni a TorChatet

chat, letöltésajánló, segédprogram, tor, titkosítás, biztonság

Letölthető a majdnem kész Internet Explorer 9

 

Letölthető a majdnem kész Internet Explorer 9
Az Microsoft február 10-én kiadta az ún. RC-verziót (kiadásra jelölt) az Internet Explorer 9-ből. Ez egy olyan verziót takar, amely már minden funkciót tartalmaz, ami a néhány hónap múlva megjelenő végleges verzióban is megtalálható lesz, kikerülni sem fog belőle semmi, ám működését tekintve még nem száz százalékosan tökéletes. Az IE9-et csak Windows Vistára vagy 7-re lehet telepíteni, XP-re nem.
A Techbázison az Internet Explorer 9 újdonságait korábban már bemutattuk: már a béta verziót próbálva az volt a benyomásunk, hogy elődeinél jóval gyorsabb, és végre kezelőfelülete is átláthatóbb, és helytakarékos lett.
A Google Chrome-hoz hasonlóan az IE9-ben sincs már külön keresőmező, ennek funkcióját a címsor tölti be. Az új böngészőt használók külön beállítások segítségével megakadályozhatják, hogy bizonyos honlapok sütifájlok alkalmazásával nyomon kövessék internetezési szokásaikat, valamint támogatja a HTML5 és WebM szabványokat, amelyek webes videók külön pluginek nélkül történő lejátszását teszik lehetővé - bár még nem túl elterjedtek a videós oldalak körében.
Az új Explorerben a lapfüleket a Windows 7 Tálcájára is át lehet mozgatni, a letöltésvezérlő pedig a lapok alján, kompakt méretben nyílik meg, nem foglalja feleslegesen a helyet. Az IE9-et egy biztonsági funkcióval is ellátták, ami akkor riaszt, ha észleli, hogy egy ismert kártevőt akar letölteni a felhasználó. Emellett az új browser azt is észlelni tudja, ha valamelyik utólag feltelepített bővítménye jelentősen lassítja működését, ekkor felkínálja annak letiltását. Az IE 9 már képes kiaknázni a grafikus kártya teljesítményét például webes videók lejátszásakor, vagy Flashjátékok futtatása esetén, tehermentesítve a rendszert. A kilences verziót előítélet nélkül érdemes kipróbálni, igazából azok lesznek elégedetlenek vele, akik pluginekkel szeretik saját igényeikhez alakítani a böngészőt, számukra a Chrome vagy a Firefox jobb választásnak tűnik.
http://www.origo.hu/techbazis/szamitogep/20100916-internet-explorer-9-minden-bongeszot-beeloz-a-microsoft-browsere.html

Innen lehet letölteni az Internet Explorer 9 RC-verzióját, magyar nyelven

 

Az Microsoft február 10-én kiadta az ún. RC-verziót (kiadásra jelölt) az Internet Explorer 9-ből. Ez egy olyan verziót takar, amely már minden funkciót tartalmaz, ami a néhány hónap múlva megjelenő végleges verzióban is megtalálható lesz, kikerülni sem fog belőle semmi, ám működését tekintve még nem száz százalékosan tökéletes. Az IE9-et csak Windows Vistára vagy 7-re lehet telepíteni, XP-re nem.

A Techbázison az Internet Explorer 9 újdonságait korábban már bemutattuk: már a béta verziót próbálva az volt a benyomásunk, hogy elődeinél jóval gyorsabb, és végre kezelőfelülete is átláthatóbb, és helytakarékos lett.


A Google Chrome-hoz hasonlóan az IE9-ben sincs már külön keresőmező, ennek funkcióját a címsor tölti be. Az új böngészőt használók külön beállítások segítségével megakadályozhatják, hogy bizonyos honlapok sütifájlok alkalmazásával nyomon kövessék internetezési szokásaikat, valamint támogatja a HTML5 és WebM szabványokat, amelyek webes videók külön pluginek nélkül történő lejátszását teszik lehetővé - bár még nem túl elterjedtek a videós oldalak körében.

Kevesebb helyet foglal a menü, mint a Chrome-é (balra: IE, jobbra: Chrome)

 

Az új Explorerben a lapfüleket a Windows 7 Tálcájára is át lehet mozgatni, a letöltésvezérlő pedig a lapok alján, kompakt méretben nyílik meg, nem foglalja feleslegesen a helyet. Az IE9-et egy biztonsági funkcióval is ellátták, ami akkor riaszt, ha észleli, hogy egy ismert kártevőt akar letölteni a felhasználó. Emellett az új browser azt is észlelni tudja, ha valamelyik utólag feltelepített bővítménye jelentősen lassítja működését, ekkor felkínálja annak letiltását.

Az IE 9 már képes kiaknázni a grafikus kártya teljesítményét például webes videók lejátszásakor, vagy Flashjátékok futtatása esetén, tehermentesítve a rendszert. A kilences verziót előítélet nélkül érdemes kipróbálni, igazából azok lesznek elégedetlenek vele, akik pluginekkel szeretik saját igényeikhez alakítani a böngészőt, számukra a Chrome vagy a Firefox jobb választásnak tűnik. Még több információ az IE9 újdonságairól az IE-blogon olvasható.

böngésző, internet explorer, internet explorer 9, letöltésajánló, letöltés, windows 7, windows vista, microsoft, windows

HD-videózás jobb minőségben az új Flashsel

Megjelent az Adobe Flash Player legújabb, 10.2-es verziója, innen lehet letölteni.

Miért jó ez? Mert az új kiadás már képes kihasználni a grafikus kártya erőforrásait videolejátszáskor, ezáltal kevésbé terheli le a processzort, azaz közvetve az egész rendszert. A HD-minőségű felvételek lejátszása így zökkenőmentesebbé válik.

Ami még jobb, az új Flashsel akár egy második monitoron, kinagyítva is meg lehet nézni a videókat, miközben az elsőn más programok vannak megnyitva - legalábbis a Lifehacker szerint.

Az újítás egyelőre csak a PC-kre kiadott Flashben érhető el, a mobilos és táblagépes kiadásban nem. További információk a 10.2-es Flashsel itt olvashatóak, a Stare Video nevű újításának lejátszási extráit pedig ezen az oldalon lehet letesztelni.

Aki Google Chrome-ot használ, annak nem kell külön törődnie a letöltéssel, a böngésző elvégzi helyette a feladatot.

adobe, flash, böngésző, windows, letöltésajánló, letöltés

Letölthető a Chrome 9.0

A Google Chrome 9 a Szoftverbázison

 

Végleges verzióban is elérhető a Google böngészőjének 9-es kiadása. A Chrome-ot jelenleg használók automatikusan frissíthetnek a szoftverre, ha erre nem akarnak várni, elég a beállítások ikonra kattintaniuk, ott pedig "A Google Chrome névjegye" menüre klikkelni, a legfrissebb verzió telepítése ekkor megkezdődik
A Chrome 9.0 már támogatja a WebGL nevű szabványt, ami hardveres gyorsítású 3D-s grafika használatát is lehetővé teszi a böngésző számára, ami például webes játékok futtatásához jó, kipróbálni itt lehet.
Egy másik újítása a Chrome Instant, ami a honlapok betöltését teszi fürgébbé: már a címük begépelésekor elkezdi letölteni az oldalakat.

Végleges verzióban is elérhető a Google böngészőjének 9-es kiadása. A Chrome-ot jelenleg használók automatikusan frissíthetnek a szoftverre, ha erre nem akarnak várni, elég a beállítások ikonra kattintaniuk, ott pedig "A Google Chrome névjegye" menüre klikkelni, a legfrissebb verzió telepítése ekkor megkezdődik.

A Chrome 9.0 már támogatja a WebGL nevű szabványt, ami hardveres gyorsítású 3D-s grafika használatát is lehetővé teszi a böngésző számára, ami például webes játékok futtatásához jó, kipróbálni itt lehet. Egy másik újítása a Chrome Instant, ami a honlapok betöltését teszi fürgébbé: már a címük begépelésekor elkezdi letölteni az oldalakat.

google chrome, webböngésző, google, letöltés, ingyenszoftver

Az első stabil verzió a LibreOffice-ból

A LibreOffice 3.3 letöltése a Szoftverbázisról (214 megabájt, magyar)

 

Megjelent az első nem béta, hanem stabil állapotú verzió a LibreOffice-ból. Ez a szoftver tulajdonképpen a még jobban ismert OpenOffice utódja: nevének megváltoztatására azt követően kényszerültek a fejlesztők, hogy az Oracle cég felvásárolta az OpenOffice márkanevét birtokló Sun-t, ezt leszámítva gyakorlatilag ugyanarról az alkalmazásról van szó.


A 3.30-s verzió újdonságairól ezen a linken lehet részletesen olvasni, ezek közt például új fájlformátumok támogatását, új formázási lehetőségeket, egornomikusabb menük megjelenését lehet kiemelni.

libreoffice, office, irodai programcsomag, windows, windows 7, windows vista, linux, letöltés

Különleges háttérképek ingyen

Szuper háttérképek ingyen a Desktopography-n


A MakeUseOf.com-on akadtunk rá egy remek háttérkép-lelőhelyre: a Desktopography-n rengeteg különleges, kifejezetten a számítógépes monitorok felbontásában elérhető háttérképet lehet elérni. Az oldalon a készítésük éve alapján lehet elérni a képeket, 2006-tól érdemes átböngészni a kínálatot, mivel akkortól nagyon látványos, többségükben digitálisan manipulált felvételek tucatjait érhetjük el.

letöltés, háttérkép, webajánló, ingyenes

Ingyenes matekprogram a Microsofttól

Innen töltheti le a Microsoft Mathematics 4.0-t (18 megabájt)

 

 

A Microsoft matematikai oktatóprogramjának legújabb verzióját teljesen ingyenesen tette elérhetővé. A Microsoft Mathematics  sajnos csak angol nyelven érhető el, de így is sokat segíthet matematikai feladatok megoldásában.
Teljes levezetéssel képes megoldani egyenleteket, elvégezni trigonometriai, algebrai, illetve kémiai, fizikai, statisztikai számításokat, és funkciói közt a függvényábrázolás is metgtalálható. A program bal alsó sarkában egy komoly tudású virtuális kalkulátort is el lehet érni, emellett mértékegység-konvertálóval is rendelkezik.

A Microsoft matematikai oktatóprogramjának legújabb verzióját teljesen ingyenesen tette elérhetővé. A Microsoft Mathematics  sajnos csak angol nyelven érhető el, de így is sokat segíthet matematikai feladatok megoldásában.


Teljes levezetéssel képes megoldani egyenleteket, elvégezni trigonometriai, algebrai, illetve kémiai, fizikai, statisztikai számításokat, és funkciói közt a függvényábrázolás is metgtalálható. A program bal alsó sarkában egy komoly tudású virtuális kalkulátort is el lehet érni, emellett mértékegység-konvertálóval is rendelkezik. A szoftver Windows XP-nél újabb Microsoft operációs rendszereken használható, és elérhető 32 bites és 64 bites változatban is.

 

oktatóprogram, microsoft, windows, windows xp, windows vista, windows 7, segédprogram, letöltés, matematika, statisztika, mértékegység-konvertáló

A legjobb Windows-berhelő

Az Autoruns letöltése (606 kilobájt)

 

Azt sokan tudják, hogy a Windowsban a parancssorba gépelt msconfig parancssal lehet előcsalni azt a segédprogramot, amely az operációs rendszer indításakor automatikusan startoló szoftvereket listája. Ennek a segédnek a profi változatának tekinthető a Microsoft fejlesztői oldaláról letölthető Autoruns, amely sokkal mélyebben való betekintést biztosít a rendszerbe.

A pár száz kilobájtos segéddel részletesen áttekinthetjük a rendszerleíró adatbázis egyes szekciójának bejegyzéseit, az illesztőprogramokat, feltelepített kodekeket, minialkalmazásokat és szolgáltatásokat. Ezeket a nevük előtt szereplő pipával ki és be is kapcsolhatjuk igény szerint. Természetesen csak a rutinnal rendelkezőknek érdemes belepiszkálniuk a Windowsba, de egy-egy erőszakos bővítmény, vagy egyéb idegesítő jelenség orvoslásához nagy segítséget nyújthat az Autoruns.

windows, windows 7, windows xp, windows vista, segédprogram, letöltés, freeware

App Store Windows alá is

 

App Store Windows alá is
Az Apple webes szoftverboltja pénteken nyitott meg, kerestünk hasonló megoldást a windowsos olvasók számára is. Az AllMyApps.com címen elérhető alkalmazásbolt használatához regisztráció szükséges, és le kell tölteni az üzemeltetők által készített kliensprogramot is.
Sajnos ezzel egyelőre nem szereztünk tökéletes tapasztalatokat, mivel próbánk során - 64 bites Windows 7-en - többször is összeomlott, bár a francia cég által működtetett szolgáltatás még csak béta üzemben működik.
Az AllMyApps honlapján, illetve a programjában az ismert ingyenes segédprogramok listája található, amelyek átfedése elég nagy a korábban beindult Ninite.com-mal. A szájt gazdái szerint fizetős alkalmazások megjelenése is várható, ilyet egyelőre nem találtunk az oldalon. A rendszerben elérhető programokat a működtetők előzetesen bevizsgálják, hogy biztosan nem tesznek-e kárt a PC-ben, telepítésük a kliensprogram birtokában pedig már csak egyetlen kattintást igényel, gyakorlatilag semmilyen felhasználói beavatkozásra nincs szükség.
Ez különösen kezdő felhasználók számára hasznos, ráadásul az AllMyApps napi szinten elvégzi a feltelepített szoftverek frissítését, így ezzel sem kell törődni. A kliensprogram a felhasználói név és jelszó birtokában akár több PC-re is lehetővé teszi a megszokott szoftverek pofonegyszerű telepítését, emellett lehetséges például válogatásokat is készíteni rajta. A Letöltendő szerzője által beváltnak ítélt programok válogatása itt érhető el.


Az Apple webes szoftverboltja pénteken nyitott meg, kerestünk hasonló megoldást a windowsos olvasók számára is. Az AllMyApps.com címen elérhető alkalmazásbolt használatához regisztráció szükséges, és le kell tölteni az üzemeltetők által készített kliensprogramot is.

Sajnos ezzel egyelőre nem szereztünk tökéletes tapasztalatokat, mivel próbánk során - 64 bites Windows 7-en - többször is összeomlott, bár a francia cég által működtetett szolgáltatás még csak béta üzemben működik.


Az AllMyApps honlapján, illetve a programjában az ismert ingyenes segédprogramok listája található, amelyek átfedése elég nagy a korábban beindult Ninite.com-mal. A szájt gazdái szerint fizetős alkalmazások megjelenése is várható, ilyet egyelőre nem találtunk az oldalon.

A rendszerben elérhető programokat a működtetők előzetesen bevizsgálják, hogy biztosan nem tesznek-e kárt a PC-ben, telepítésük a kliensprogram birtokában pedig már csak egyetlen kattintást igényel, gyakorlatilag semmilyen felhasználói beavatkozásra nincs szükség, és ahol lehet, alapból magyar verzió kerül a számítógépre.


Ez különösen kezdő felhasználók számára hasznos, ráadásul az AllMyApps napi szinten elvégzi a feltelepített szoftverek frissítését, így ezzel sem kell törődni. A kliensprogram a felhasználói név és jelszó birtokában akár több PC-re is lehetővé teszi a megszokott szoftverek pofonegyszerű telepítését, emellett lehetséges például válogatásokat is készíteni rajta. A Letöltendő szerzője által beváltnak ítélt programok válogatása itt érhető el.

Egyelőre még óvatosan használjuk a fagyások miatt, de érdemes lesz odafigyelni erre a szájtra!

 

web, installálás, segédprogram, letöltés, app store, szoftver, szoftverbolt

Tíz magyarországnyi torrentező

A BitTorrent cég ismert, speciális letöltési megoldását használó szoftvereit világszerte havi szinten több mint százmillióan használják.
Ez a társaság fejleszti az azonos nevet viselő torrentkliens, illetve az ahhoz nagyon hasonló uTorrent programot, amely ugyancsak Bittorrent technológia használatával képes letölteni.
Csak a társaság által fejlesztett két letöltőprogramot napi szinten átlagosan húszmillióan használják, a szoftverek telepítőjét pedig naponta mintegy 400 ezren töltik le számítógépeikre - olvasható a cég közleményében.
A Bittorrent-kliensprogramok eddig a világ gyakorlatilag minden létező, nemzetközileg elismert vagy el nem ismert országából bejelentkeznek gyakorlatilag mindennap, ami azt jelzi, hogy az egész világon aktívan használják a programokat.

Letöltés: Bittorrent-kliensek a Szoftverbázison


A BitTorrent cég ismert, speciális letöltési megoldását használó szoftvereit világszerte havi szinten több mint százmillióan használják. Ez a társaság fejleszti az azonos nevet viselő torrentkliens, illetve az ahhoz nagyon hasonló uTorrent programot, amely ugyancsak Bittorrent technológia használatával képes letölteni.


Csak a társaság által fejlesztett két letöltőprogramot napi szinten átlagosan húszmillióan használják, a szoftverek telepítőjét pedig naponta mintegy 400 ezren töltik le számítógépeikre - olvasható a cég közleményében.


A Bittorrent-kliensprogramok eddig a világ gyakorlatilag minden létező, nemzetközileg elismert vagy el nem ismert országából bejelentkeznek gyakorlatilag mindennap, ami azt jelzi, hogy az egész világon aktívan használják a programokat.

 

bittorrent, letöltés

Netkapcsolat-javító program ingyen

 

Innen töltheti le a Complete Internet Repair programot

A Nirmaltv-n akadtunk rá erre a hálózati segédprogramra, amellyel a különböző hálózati beállításokat lehet visszaállítani az alapértékre a Windowsban. A program azokat a komponenseket is képes lenullázni, amelyet egy átlagfelhasználó nem ismer, vagy bonyolult lenne számára ezek konfigurálása. Tipikusan akkor érdemes használni a programot, ha például van internet, de a Windows Update nem akar működni, netán nem tudunk internetezni, pedig a szolgáltató  ügyfélszolgálata szerint minden rendben van.

 

A telepítést sem igénylő program akkor is segíthet, ha biztonsági szoftvert uninstalláltunk, és azt követően nem működik a hálózat, vagy éppen károkozó tevékenysége nyomán állítjuk helyre a rendszert, vagy véletlenül elbuheráltuk a hálózati beállításokat. Nem hozzáértő felhasználóknak érdemes a főmenü összes pontját kipipálnia, és rákattintania a Go feliratú gombra!

windows, windows 7, windows xp, windows vista, hálózat, segédprogram, letöltés, karbantartó

Le a próbaverziókkal az új PC-ről!

Innen töltheti le a PC Decrapifiert


Nincs idegesítőbb annál, mint amikor a drágán megvett, vadonatúj számítógépet telepakolják a gyártók mindenféle haszontalan, idegesítő, próbaverziós termékkel az eszköztáraktól kezdve az egy hónapig működő, lebutított funkciójú irodai programig. Ezeket alig győzi uninstallálni az ember, szerencsére van rá kényelmesebb megoldás, méghozzá a PC Decrapifier. Ez a víruskereső szoftverekhez hasonló módon előbb megkeresi a szoftvereket a Windowsban, majd automatikusan eltávolítja a szanálásra ítélt szoftvereket. Ezen az oldalon lehet megtalálni azoknak a szoftvereknek, eszköztáraknak a listáját, amelyeket el tud távolítani a program.

segédprogram, windows, windows 7, letöltés, szoftver

Egy újabb kártevőmentesítő

Az IOBit fórumán tudja felkutatni a Malware Fighter béta verziójának letöltési linkjét

A töredezettségmentesítő és hasonló segédprogramjairól ismert IOBit cég ezúttal komplett védelmi szoftverrel rukkolt elő. Az egyelőre nem végleges, hanem csak béta verzióban elérhető programot a cég fórumában publikált linkről lehet letölteni. A Malware Fighter számítási felhőn alapuló víruskereső komponenst is tartalmaz.

vírusirtó, letöltés, szoftver, segédprogram, biztonság, internetbiztonság, windows, windows 7, Windows XP

Pofonegyszerű, de hasznos böngészőplugin

Kíméli a szemet, ha fehér helyett szürke a háttér


Nagyon egyszerű, de annál hasznosabb funkciót tölt be az Eye Protector nevű, böngészőbe telepíthető szkript: a honlapok fehér háttérszínét szürkére cseréli. Miért jó ez? Mert a mai LCD-monitorok erős háttérfényében sokkal kényelmesebb a vakító fehér helyett egy kicsit sötétebb szín mellett olvasgatni a szöveges tartalmakat. Az Eye Protector teljesen automatikusan dolgozik, telepítése után gyakorlatilag nincs teendője a felhasználónak.

Chrome és Opera böngésző esetén az Eye Protector oldalán elérhető szkriptfájlt közvetlenül lehet telepíteni az Install gombra kattintva. A Firefoxot használóknak előbb a Greasemonkey nevű bővítményt kell telepíteniük, azt követően tudják aktiválni az automatikus háttérszín-cserélőt.

böngésző, firefox, chrome, opera böngésző, windows, Windows XP, windows 7, mac os x, linux, böngészőplugin, letöltés

Letölthető a Microsoft új ingyenes víruskeresője

Innen töltheti le a Security Essentials 2.0-s, magyar nyelvű változatát

 

Komoly sikernek örvend a Microsoft ingyenes víruskeresője, ami nem véletlen, hiszen a cég saját védelmi alkalmazása egyáltalán nem rossz, fő előnye pedig, hogy szép csendben dolgozik, nem bombázza a felhasználót különböző promóciós ajánlatokkal.

 

Az új verzió a korábbinál okos heurisztikus kártevődetektáló motorral rendelkezik: ez az a fajta vírusfelismerési módszer, ami nem mintán, hanem a kód működésének elemzésén alapul.
Ezen kívül a 2.0-s verzió gyorsabb működést, hatékonyabb kártevőeltávolítást, és hálózatról érkező támadások elleni védelmet is kínál már. A Szoftverbázison Windows XP-hez, illetve a Windows Vista/7 32 és 64 bites változatához elérhető verzió is letölthető. A programot csak legális Windowsra lehet telepíteni, kisvállalatoknak szánt, legfeljebb 10 PC-re telepíthető változatát a Microosft honlapján lehet fellelni.

Az új verzió a korábbinál okos heurisztikus kártevődetektáló motorral rendelkezik: ez az a fajta vírusfelismerési módszer, ami nem mintán, hanem a kód működésének elemzésén alapul.

Ezen kívül a 2.0-s verzió gyorsabb működést, hatékonyabb kártevőeltávolítást, és hálózatról érkező támadások elleni védelmet is kínál már. A Szoftverbázison Windows XP-vel, illetve a Windows Vista/7 32 és 64 bites változatával kompatibilis verzió is letölthető. A programot csak legális Windowsra lehet telepíteni, kisvállalatoknak szánt, legfeljebb 10 PC-re telepíthető változatát a Microsoft honlapján lehet fellelni.

 

biztonság, víruskereső, számítógépes kártevő, vírusvédelem, letöltés, ingyenszoftver, microsoft, windows, windows 7, windows vista, windows xp

Reklámok száműzése a Digsbyből

A méltán népszerű, egyszerre több üzenőhálózatra (pl. GTalk, Messenger, ICQ) és közösségi oldalra (Twitter, Facebook) is csatlakozni képes csevegőprogram, a Digsby legfrissebb verziójában megjelentek a chatablakok alján lévő reklámok.

Szerencsére egyelőre nem kell pánikolni, a hirdetések használata - egyelőre - önkéntes, tehát kikapcsolható. Ehhez a Tools menü Preferences pontjára kell kattintani.

Itt a Support Digsby development by showing an ad in the IM window felirat mellől kell elvenni a pipát, majd a chatablak bezárása és újbóli megnyitását követően eltűnik a hirdetés. Remélhetőleg a későbbiekben is lesz erre lehetőség, akár egy fizetős verziót is jobban preferálnánk a reklámnál: ez ugyanis megszabja, hogy legfeljebb milyen kicsire lehet összehúzni az üzenetablakokat.

letöltés, windows, windows 7, chatprogram, facebook, google talk, live messenger, twitter, közösségi oldalak

A Pirate Bay-t is kiváltja a lelőhetetlen torrentkliens

A Tribler torrentkliens letöltése (33,7 megabájt)


Két holland egyetem kutatóinak munkája a Tribler nevű vadonatúj torrentkliens, ami használatának módja alapján leginkább a kétezres évek elején népszerű fájlcserélő hálózatokra hasonlít.

 

A Tribler nevű torrentkliens működéséhez nem igényel semmilyen központi szervert, sem a letöltéseket vezérlő trackereket, sem pedig olyan webes keresőt, amilyen például a Pirate Bay. A szoftver ugyanis saját keresőfelülettel rendelkezik, ahová a felhasználót érdeklő tartalmak címeit be lehet pötyögni, próbánk során amerikai és brit filmeket, zenei albumokat sikeresen megtaláltunk, magyar tartalmakat viszont egyáltalán nem leltünk fel.
Az új kliens másik újítása, hogy lehetővé teszi a médiafájlokba való belehallgatást vagy belenézést már az előtt, hogy a teljesen fájl letöltődött volna, így például egy népszerű  - így sok más felhasználó által seedelt - sorozat epizódját szinte már a letöltés megkezdésekor el lehet kezdeni nézni.
A készítők honlapján publikált GYIK szerint a holland közszolgálati médiával tárgyalásokat folytatnak a helyi műsorok e technológiával történő online terjesztésén, azt azonban még nem tudni, hogy a jogvédő szervezetek miként reagálnak majd a szoftverre. Bár a program nem igényel központi szervert működéséhez, elvileg lekapcsolni is lehetetlen, ám működtetői beazonosítható szervezetek, akiket a filmstúdiók és lemezkiadók jogászai is könnyen be tudnak perelni.

 

Két holland egyetem kutatóinak munkája a Tribler nevű vadonatúj torrentkliens, ami használatának módja alapján leginkább a kétezres évek elején népszerű fájlcserélő hálózatokra hasonlít.


A Tribler nevű torrentkliens működéséhez nem igényel semmilyen központi szervert, sem a letöltéseket vezérlő trackereket, sem pedig olyan webes keresőt, amilyen például a Pirate Bay. A szoftver ugyanis saját keresőfelülettel rendelkezik, ahová a felhasználót érdeklő tartalmak címeit be lehet pötyögni, próbánk során amerikai és brit filmeket, zenei albumokat sikeresen megtaláltunk, magyar tartalmakat viszont egyáltalán nem leltünk fel.


Az új kliens másik újítása, hogy lehetővé teszi a médiafájlokba való belehallgatást vagy belenézést már az előtt, hogy a teljesen fájl letöltődött volna, így például egy népszerű  - így sok más felhasználó által seedelt - sorozat epizódját szinte már a letöltés megkezdésekor el lehet kezdeni nézni. A Channels gombra kattintva a szöveges kereső mellett böngészhető katalógust is átnézhetnek a felhasználók.


A készítők honlapján publikált GYIK szerint a holland közszolgálati médiával tárgyalásokat folytatnak a helyi műsorok e technológiával történő online terjesztésén, azt azonban még nem tudni, hogy a jogvédő szervezetek miként reagálnak majd a szoftverre. Bár a program nem igényel központi szervert működéséhez, elvileg lekapcsolni is lehetetlen, ám működtetői beazonosítható szervezetek, akiket a filmstúdiók és lemezkiadók jogászai is könnyen be tudnak perelni.

A Tribler legújabb verziója egyelőre Windows alá érhető el, de hamarosan a linuxos és maces felhasználók is használatba vehetik.  A programot a TorrentFreak blogon találtuk meg.

warez, letöltés, bittorrent, windows, windows 7, fájlcserélő

Esős időre esős háttérképet

Innen töltheti le a Weather Desktop Backgroundot (2,6 megabájt, csak Windows 7 alatt működik)

Egyedi miniprogramra bukkantunk az InstantFundas-on: az ingyenes Weather Desktop Background nevű program még telepítést sem igényel, segítségével azt lehet megoldani, hogy háttérképünk mindig az aktuális időjárásnak megfelelő legyen.

A szoftver online adatbázisból kérdezi le az aktuális időjárási információkat, sajnos azonban képeket nem tartalmaz, ezeket a felhasználónak kell manuálisan megadnia neki a Change backgrounds menüpont alatt. Az egyes képek alatt mindig szerepel mindig az adott jellemző (például icq - jeges, rainy - esős), ezekhez passzoló háttérképeket kell letölteni és megadni. Ezt követően már elegendő rápillantani a Windowsra, és rögtön látni fogjuk, hogy zuhog a hó vagy pedig süt a nap.

Aki nem akar a letöltendő képekkel vacakolni, annak a YoWindows nevű programot érdemes választania, ez egy virtuális tájon jeleníti meg mindig az aktuális időjárási viszonyokat.

időjárás, letöltés, windows, windows 7, időjárási információk, időjárás-előrejelzés, segédprogram

Így gyorsultak a letöltések

Nézze meg a TechKnowTimes óriási infografikáját a letöltési sebességekről!


Mennyi idő letölteni 1 gigabájt adatot egy elég jónak tekinthető 100 megabites otthoni netkapcsolaton?  Kevesebb mint másfél perc. 2005-ben egy tipikus elérésen ez a művelet még majdnem fél óráig tartott, 2000-ben pedig még 2 óránál is többet vett igénybe. A világháló elterjedésének hajnalán, 1995-ben még csaknem egy egész napot, 19 órát kellett volna várni ekkora adatmennyiség lekérésére.

Miként fejlődött a mobilinternet? 1 gigabájtnyi adatot a GPRS némileg továbbfejlesztett, EDGE nevű változatán még közel 22 óra volt letölteni, UMTS-en már csak közel 9 óra, HSPA-n viszont már csak 53 perc szükséges ehhez. A következő generációs képviselő LTE-vel az idő tovább csökken, nagyjából tíz percre.

letöltés, mobilinternet, széles sáv

Remek Need for Speed háttérképek

Need for Speed háttérképek letöltése nagyfelbontásban

 

A HowToGeek.com szerzője tizennégy pazar háttérképet gyűjtött össze, amelyek mindegyike elérhető egy sor különböző felbontásban, akár full-HD-s monitorra való méretben is. A teljes kollekció a linkre kattintva érhető el.

windows, háttérkép, windows 7, letöltés, need for speed

Amikor elhagytuk a szoftver sorozatszámát...

Innen töltheti le az ingyenes segédprogramot (107 kilobájt)

 

...akkor jöhet jól a LicenseCrawler nevű ingyenes segédprogram, amelynek segítségével a számítógépre feltelepített fizetős szoftverek telepítéséhez használható sorozatszámokat lehet levadászni. Telepíteni nem szükséges, futtatásához viszont adminisztrátori jogosultságot igényel. Túl sok beállításra nincs szükség használatához, egyszerűen el kell indítani, és végig kell pásztáztatni vele a rendszerleíró adatbázist Windows alatt. 

Sajnos a fejlesztő honlapján nem publikálta, hogy mely szoftverek licenceit tudja előbányászni a programot, de például a Windows, az Office és a Nero CD-író program kulcsait elő lehet keresni vele, ha elhagytuk volna ezeket. Ezt a programot az IntoWindows blogon találtuk meg.

letöltés, windows, windows 7, windows xp, sorozatszám, szoftverlicenc

Letölthető a legújabb Chrome böngésző

 

Bár a Google böngészőjének legújabb, 8.0-s verzióját béta kiadásban is bárki használatba vehette, pénteken végre megérkezett a stabil, végleges verzió. A korábbi kiadást használók a program automatikus frissítő funkciójának köszönhetően automatikusan átállhatnak erre, letölteni csak azoknak szükséges, akik még nem használnak Chrome-ot.
Mit tud az új Chrome? Nem csupán számos biztonsági hibáját orvosolták benne az előző kiadásnak, de már saját PDF-olvasót is tartalmaz, az Adobe formátumát használó dokumentumok megnyitásához nem igényel külső szoftvert. A PDF-olvasó modulja ráadásul egy digitális karanténnak tekinthető módban fut, amelynek köszönhetően biztonságosabb, a megnyitott fájlokba ágyazott esetleges kártékony kódok nem tudnak ugyanis nem tudnak így kár tenni a teljes rendszerben.
Ugyancsak ilyen biztonsági feltételek mellett fut az új Chrome-ban a Flash Player is, amelynek összeomlása esetén nem szükséges az egész browsert újraindítani, elegendő magát a plugint lenullázni ilyenkor.
Bár egyelőre még nem érhető el, de a Chrome 8 lesz az első olyan böngésző, amellyel használni lehet majd a Google Web Store szolgáltatását, amelyben ingyenes és fizetős szolgáltatásokat lehet elérni majd.

Innen töltheti le a Google Chrome 8-at (24,4 megabájt, magyar nyelvű)

 

Bár a Google böngészőjének legújabb, 8.0-s verzióját béta kiadásban is bárki használatba vehette, pénteken végre megérkezett a stabil, végleges verzió. A korábbi kiadást használók a program automatikus frissítő funkciójának köszönhetően automatikusan átállhatnak erre, letölteni csak azoknak szükséges, akik még nem használnak Chrome-ot.

Mit tud az új Chrome? Nem csupán számos biztonsági hibáját orvosolták benne az előző kiadásnak, de már saját PDF-olvasót is tartalmaz, az Adobe formátumát használó dokumentumok megnyitásához nem igényel külső szoftvert. A PDF-olvasó modulja ráadásul egy digitális karanténnak tekinthető módban fut, amelynek köszönhetően biztonságosabb, a megnyitott fájlokba ágyazott esetleges kártékony kódok nem tudnak ugyanis nem tudnak így kár tenni a teljes rendszerben. 
Ugyancsak ilyen biztonsági feltételek mellett fut az új Chrome-ban a Flash Player is, amelynek összeomlása esetén nem szükséges az egész browsert újraindítani, elegendő magát a plugint lenullázni ilyenkor.

Bár egyelőre még nem érhető el, de a Chrome 8 lesz az első olyan böngésző, amellyel használni lehet majd a Google Web Store szolgáltatását, amelyben ingyenes és fizetős szolgáltatásokat lehet elérni majd.

letöltés, böngésző, google, google chrome, windows, windows 7

Harry Potter téma Windows 7-hez

Innen töltheti le a Harry Potter és a halál ereklyéi film első részének témacsomagját Windows 7-hez (4,6 megabájt, direkt letöltési link)


Az Into Windows szoftverblogon akadtunk rá a legújabb Harry Potter-mozifilmhez kapcsolódó témacsomagra, amelyet a Microsoft amerikai honlapján publikált, de a fenti linken a hazai netezők is letölthetnek. A Windows 7-hez kiadott gyűjtemény összesen hat darab, automatikusan cserélődő, a főszereplőket - többek közt Hermionét is- ábrázoló háttérképet tartalmaz, melyet a monitor felbontásának megfelelően magától állít be az operációs rendszer a színben passzoló ablakszínekkel.

harry potter, háttérkép, letöltés, windows 7, windows téma

Látványosabb Street View és 3D-s fák az új Google Földben

Innen töltheti le a Google Earth/Föld 6.0-s kiadásának béta verzióját (555 kilobájt, magyar nyelvű)

Egyelőre még csak béta verzióban létezik, de letölthető a Google Föld új változata: a 6.0-s kiadásban az épületek mellett már a háromdimenziós fák és bokrok is megjelennek. Alkalmazásukkal az utcák mellett a virtuális erdők és parkok is jóval élethűbbé válnak, amelyek eddig csupán kietlen földterületnek látszódtak.

A másik újdonság, hogy a Street View (a magyar verzióban Utcakép) funkciót teljesen integrálták a programból elérhető 3D-s épületmakettekkel - gyakorlatilag a makettekra húzza rá a panorámafotók speciálisan torzított mását.

Azokon a területeken, ahol elérhetőek a panorámaképek, elegendő egyszerűen az utcák szintjéig zoomolni, automatikusan olyan nézetre vált a program, mintha valóban az adott utcán sétálnánk. Próbáink során ez a funkció még nem minden esetben működött hibátlanul, néha olyan hatást keltett, mintha bedrogozva indultunk volna városnéző túrára. Ennek ellenére érdemes kipróbálni, mert látványos újításról van szó - még ha nem is tökéletes. 

Nemrég bemutattuk a Google Föld időutazás funkcióját, amely az 5-ös verzióban debütált, az új kiadásban pedig kényelmesebben lehet használni, mert a műholdképek alján lévő ikonra kattintva is elérhetők lettek az archív műholdképek.

google föld, letöltés, földrajz, földrajzi név, google earth

Sportközvetítések ingyen - Sport Player

Az online sportközvetítéseket lejátszó program letöltése (4,1 megabájt)

A Ghacks.net-en bukkantunk rá erre az ingyenes programra, amellyel sportközvetítéseket lehet nézni online - díjmentesen. A Sport Playerrel többek közt futball, jéghoki, tenisz, kosárlabda, boksz, baseball és golfmérkőzések közvetítéseit lehet nyomon követni, emellett chatelni is lehetőség van a többi felhasználóval. Első indítását követően az Update ikonra kell kattintani, amely letölti az aktuális és az elkövetkezendő következő mérkőzések listáját, melyeket a mellettük lévő linkre kattintva lehet megtekinteni. A közvetítéseket egy új ablakban nyitja meg a program, és az esetek többségében több stream linkjét is megadja, így ha az egyik szaggatna, érdemes egy másikkal próbálkozni. Sajnos tesztgépünkön, Windows 7 alatt kissé szétcsúszott a szoftver menüje, de ennek ellenére használható volt.

letöltés, szoftver, médialejátszó, Windows 7, Windows, online stream, sport, foci

Üdvözöljük a Letöltendőn!

Kedves Olvasónk!

Ezentúl a Szoftverbázis letöltésajánlóit ezen a blogon, nem pedig az [origo] Techbázis rovatában olvashatják majd. A blogos megoldás előnye, hogy a jövőben nem kell hétvégéig várni a kipróbálásra érdemes programok fellelésére. Korábbi szoftverajánlóinkat ezen a linken továbbra is el lehet érni, a játékprogramokra és demókra vágyó olvasóinknak pedig testvérblogunkat, a Játszóteret ajánljuk figyelmükbe!

szoftverbázis, letöltés

Új verzió a CCleaner rendszertisztító programból

A CCleaner Slim 3.01-es verziójának letöltése (2,8 megabájt, magyar nyelvű)

 

Új verzió jelent meg kedvenc rendszertakarító szoftverünkből, amely a böngésző, videolejátszó, képszerkesztő és más alkalmazások, valamint a Windows feleslegesen helyet foglaló ideiglenes fájljait képes eltávolítani automatikusan. A legújabb kiadás gyorsabban képes kielemezni a digitális szemetet, és támogatja a múlt héten megjelent új Adobe Reader X PDF-nézegető programot, és a Chromium-alapú böngészők után is ki tud takarítani. Használatát követően kevesebb alkalommal igényli a PC újraindítását a korábbi kiadásoknál, egyéb újdonságairól a készítők blogján lehet olvasni.

letöltés, rendszerkarbantartó, windows 7, windows, segédprogram

Torrentkliens a szürke zónából: zButterfly

A zButterfly torrentkliens letöltése (11,7 megabájt)

A legalitás határán egyensúlyoznak a zButterfly nevű letöltőkliens készítői, a program ugyanis nyilvános torrentkeresők használatával közvetlenül képes felkínálni filmek letöltését. A program kezelőfelületét összekötötték filmes adatbázisokkal, így kiválasztott - többségükben idegennyelvű - alkotások DVD-borítóit, posztereit is meg lehet nézni a szereposztással és a film által elnyert díjakkal egyetemben.

letöltés, bittorrent, ingyenszoftver, film, windows, windows 7

DAPlayer - a legújabb ingyenes médialejátszó

Innen töltheti le a DAPlayert (11,9 megabájt)

Megérkezett a legújabb szuper médialejátszó: a DAPlayer a VLC-hez hasonlóan beépített dekóderekkel rendelkezik (320-féle video, és 120-féle audiokodeket tartalmaz), így különálló kodekcsomagok telepítése nélkül képes lejátszani hang- és videofájlokat, illetve DVD-, és Blu-ray-lemezeket is. Az ingyenes alkalmazás komoly előnye, hogy alapból képes bármilyen régiókódú - például Amerikából vagy Ázsiából rendelt - lemezt lejátszani anélkül, hogy a felhasználónak különböző segédprogramokat kellene bevetnie ehhez.


A programot kifejezetten úgy optimalizálták, hogy a lehető legkisebb legyen az erőforrásigénye, próbáink során elég fürgén töltötte be, és játszotta le a HD-felbontású filmeket is, kezelőfelülete pedig tetszetős, így mindenkinek ajánljuk kipróbálását.

ingyenszoftver, médialejátszó, letöltés, windows, windows 7

Feedek

Hirdetés